POČELA ŽETVA / Zašto nema kukanja i drame oko otkupne cijene pšenice? Ove godine rodila je sjajno. 'Otkad ja znam za sebe nikad bolje prinose nismo imali'

Naši ratari upozoravaju da se igramo sa sudbinom jer hrana će uskoro postati – još dragocjenija

7.7.2021.
23:00
VOYO logo

Godinama je tradicionalno, sezonu kiselih krastavaca u srpnju, punila vijest o famoznoj otkupnoj cijeni pšenice. Dramatične snimke cestovnih blokada i traktora na zagrebačkim ulicama izmjenjivale su se sa smirujućim izjavama poljoprivrednih ministara i prijetećim izjavama seljačkih vođa. 5 lipa više ili manje s tim su nekad počinjali Dnevnici. Ali prošlih par godina tajac, ništa, nema prosvjeda, nema traktora, nema barikada, nema čak ni seljačkih vođa. Od svega, jedino su ostali ministri. Što se dogodilo, je li možda otkupna cijena pšenice bolja nego ikada, ili je  nestalo pšenice ili je nestalo seljaka. Vrijeme je žetve pa je u potragu za odgovorima u žetvu otišao.

Vijest o otkupnoj cijeni pšenice, čak i prosvjedi traktorima, ovo je bila standardna ljetna udarna vijest u svim medijima. No kako je vrijeme prolazilo pšenica gubi na važnosti, smatra Marijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više su popraćeni neki influenseri koji ništa ne rade skupljaju novce na nekim lajkovima, bitcointima, nitko ne vidi ovaj rad i mediji to ne prate", pojasnio je poljoprivrednik Marijan Ivković.

Sjajan urod pšenice

Drugim riječima nije da nisu generalno nezadovoljni, jesu. Ali nema kukanja jer ove godine je pšenica u Slavoniji rodila sjajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkad ja znam za sebe nikad bolje prinose nismo imali", tvrdi poljoprivrednik Marijan Ivković.

Pa će i otkupna cijena za prvu klasu biti za 20 lipa veća nego prošle godine - 1 kuna i 40 lipa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pšenica je ove godine jako dobre kvalitete. Sve je ušlo u drugu i prvu klasu", kazao je poljoprivrednik Živko Tešanović iz Koprivna.

Ove godine nešto veće cijene nego prošle?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa je, ali i veća su ulaganja jer je repromaterijal otišao jako gore". 

Image
I druge vrste su poskupjele /

Sve zato što Kinezi jedu više svinjetine: Kukuruz poskupio za čak 33 posto, podravski ratari zadovoljni

Image
I druge vrste su poskupjele /

Sve zato što Kinezi jedu više svinjetine: Kukuruz poskupio za čak 33 posto, podravski ratari zadovoljni

Jeftino izvozimo kvalitetnu pšenicu

Ali poljoprivrednici nam objašnjavaju kako se u vrijeme žetve posebno osjeti da sa tom pšenicom Hrvatska ne može napraviti ništa. Nemamo sekundarnu proizvodnju, ne zapošljavamo ljude kako bi napravili dodanu vrijednost jer naši su se mlinovi odavno ugasili. Na starim strojevima u mlinari, umjesto brašna, prašina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša će se pšenica jeftino izvesti u druge zemlje.

Da pojednostavimo. Prije je u Hrvatskoj od pšenice moglo živjeti četiri obitelji. Jedna je tu pšenicu uzgajala. Sijala. Obavljala žetvu. Druga obitelj radila je u mlinovima. Od te pšenice pravila je brašno. Treća obitelj od tog brašna radila je kruh. I četvrta taj je kruh prodavala. Ove tri obitelji više ne rade u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igramo se sa sudbinom

Naši ratari upozoravaju da se igramo sa sudbinom jer hrana će uskoro postati još dragocjenija. Informacije su to upravo iz zemalja koje formiraju cijenu žita.

"U SAD-u i Kanadi. Tamo je suša, tamo su temperature oko 50. Znači neće biti pšenice. U Kini je tajfun pobrstio sve njive. Pšenicu i kukuruz. Sve što su posijali i bit će problem veliki sa hranom", rekao je poljoprivrednik Marijan Ivković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kraj žetve se bliži, a kako tradicija nalaže, nakon ovako dobre žetve i puno rada na vrućini i prašini red je okrenuti prase.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo