Tko donosi odluke? / Zašto nova vlast uvodi Vijeće za suradnju koje će odlučivati o najvažnijim pitanjima: praktičnost ili vladanje u sjeni?

Potpisom na sporazum o suradnji, Tomislav Karamarko i Božo Petrov ustanovili su jedno novo tijelo s čitavim nizom važnih ovlasti

24.1.2016.
17:33
VOYO logo

Tihomir Orešković dobio je potporu Sabora da vodi Vladu, no tko će doista vladati Hrvatskom u idućem razdoblju.

Potpisom na sporazum o suradnji, Tomislav Karamarko i Božo Petrov ustanovili su jedno novo tijelo s čitavim nizom važnih ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li preko Vijeća za suradnju vladati iz sjene?

"Nije vlada u sjeni pa sad sam vam objašnjavao primjer - znači ako želite donijeti nekakav zakon morate imati suglasnost opcija koje surađuju", rekao je glasnogovOrnik Mosta Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vijeće za suradnju je samo koordinacijsko tijelo među članovima domoljubne koalicije, i mosta, te Milana Bandića i partnera. To je ono što smo kolege iz Mosta ali mi u domoljubnoj koaliciji razgovarali - da neće biti jednostranih odluka", naglasio je Ivan Tepeš, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Bez Vijeća za suradnju neće biti gotovo nikakvih odluka jer mu je sporazumom prenešeno čitav niz važnih ovlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

"Zasad su riješeni samo ministri, nisu riješeni zamjenici pomoćnici i sve ostalo", rekao je Grmoja.

A sve ostalo - rješavat će Vijeće u kojem će sjediti 7 članova iz MOST-a i sedam iz Domoljubne koalicije. Sastajat će se najmanje jednom mjesečno, a bilo koji partner može sazvati hitnu sjednicu u roku od 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li to vijeće ograničiti rad premijera? Ne neće nikako - premijer ima svoju slobodu odlučivanja, ali svi ministri prije podznakonskih prijedloga i akata morat će tražiti mišljenje ovoga vijeća", rekao je Tepeš.

Politološka struka kaže - model je legitiman, podsjeća na nekadašnje sastanke "šestorke" u doba Ivice Račana. Ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sada možemo zaključiti da je to nešto što će u bitnom ograničiti autonomiju kako samih ministara, tako i - samog premijera...
Očito je da je riječ da će se glavne odluke kad je u pitanju Vlada donisiti izvan vlade, u jendom tijelu u kojem će glavni utjecaj imati vodstva i pojeidnici u vodstvu MOST-a i s druge strane HDZ-a", pojasnio je doc. dr. sc. Goran Čular sa Fakulteta političkih znanosti.

Vlada je s mukom sastavljena no bitka za moć i utjecaj u njoj tek počinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo