I to 24 sata na dan / Zašto pada broj udomitelja? Brinu se o djeci s najtežim oštećenjima za jedva prosječnu plaću!

Image
Foto: Shutterstock (ilustracija)

Podaci govore da je u godinu i pol ukupan broj udomitelja u Hrvatskoj smanjen za stotinjak

23.8.2019.
10:27
Shutterstock (ilustracija)
VOYO logo

Od Nove godine kad je na snagu stupio Zakon o udomiteljstvu, u Hrvatskoj nije registriran nijedan specijalizirani udomitelj kojem je udomiteljstvo zanimanje, piše u petak Jutarnji list.

Ukupan se broj udomitelja, pak, nastavio smanjivati: prvog dana 2018. godine u Hrvatskoj je bilo 1496 udomitelja za djecu, a na jučerašnji dan, prema podacima resornog ministarstva, njih točno 1400.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti za specijalizirane profesionalne udomitelje prilično su rigorozni zbog čega je vjerojatno interes manji, no ja se i dalje nadam da ima ljudi koji se time žele baviti", kaže Dubravka Čordašev, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Nije realno da će velik broj osoba sa završenim fakultetom pohrliti i iskoristiti ovu mogućnost, odnosno odabrati da se 24 sata na dan brinu o djeci s najtežim oštećenjima za jedva prosječnu plaću kad stručnjaci s visokom stručnom spremom imaju veću plaću u institucijama, u kojima rade osam sati na dan. No Čordašev vidi šansu u budućoj transformaciji domova za djecu koja se odnosi na smanjenje broja djece u institucijama, što bi za sobom moglo povući i moguće smanjenje broja potrebnog kadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci govore da je u godinu i pol dana ukupni broj udomitelja u Hrvatskoj pao za stotinjak, sa 1496 na njih 1400. "To nas ni najmanje ne čudi, cilj donošenja novog zakona, uvođenja profesionalizacije i kampanja koje su ga pratile bio je povećanje broja udomitelja. Dobna struktura naših udomitelja je loša, većina ima više od 55 godina, mnogi navršavaju 65, nakon čega se više ne mogu baviti udomiteljstvom. A mladih zainteresiranih nema. Mladi odlaze", kaže Čordašev, piše u petak Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo