MAJETIĆ U RTL-U DANAS / Zašto poslodavci žele izvanredno stanje u ZOR-u? 'To je u interesu radnika i sindikata'

Oni koji nemaju novca, sigurno neće isplatiti plaće, rekao je Davor Majetić iz HUP-a

27.4.2020.
19:45
VOYO logo

O novim Vladinim mjerama za pokretanje gospodarstva raspravljalo se na Gospodarskom-socijalnom vijeću. 

S obzirom na nove i drukčije okolnosti poslovanja, sastanak je bio prigoda za razgovor o zahtjevima poslodavaca o reguliranju lakšeg raskida ugovora, te o radu od kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL-u Danas o tim zahtjevima govorio je Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca. "Činjenice govore u našu korist. Mi imamo skoro 80.000 tvrtki koje danas koriste mjere za čuvanje radnih mjesta. To je skoro pola milijuna radnika koji danas dobivaju pomoć i koji nemaju dovoljno prihoda da bi se isplatile plaće", rekao je Majetić na pitanje koji su njihovi argumenti za mijenjanje ZOR-a. 

"Prihodi su manji od 20 do 100 posto"

"Ako kriza traje već 45 dana i sada vidimo da će trajati još neko vrijeme. Danas su prvi puta nakon 45 dana otvoreni dućani, vidjet ćemo kakvi će biti prometi. Sigurno je da se sve tvrtke koje su danas u koroni, a to su gotovo sve, imaju manje prihode nego su ih imali prije krize. I to značajno. Od 20 pa do 100 posto. Takve tvrtke nakon mjesec i pol čekanja, nerada ili malo rada nemaju sredstava za isplatu plaće u punom iznosu, odnosno u iznosu koji je bio prije krize", objašnjava Majetić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo uvesti tremin izvanrednog stanja"

"Svojim prijedlogom izmjena Zakona o radu želimo uvesti termin izvanrednih okolnosti, izvanrednog stanja ili pandemije u kojoj situaciji poslodavac može, zbog tih okolnosti koje proglašava Vlada, isplatiti plaću koja je manja od onoga što je u ugovoru o radu, a minimalna može biti minimalna plaća", rekao je Majetić i dodao da očekuju da će kod isplate plaće u svibnju biti više problema nego je bilo u travnju. 

"Mnogi će morati smanjivati, mnogi će se dogovarati, mnogi će razgovarati sa socijalnim partnerima. No, mi želimo da se to regulira jer to ostaje na osobne razgovore, pregovore, ucjene", kazao je Majetić te dodao kako bi s ovim zakonom ugovor o radu ostao vrijediti, ali poslodavac bi mogao isplaćivati manju plaću sve dok traju posebni uvjeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji nemaju novca, sigurno neće isplatiti plaće"

Majetić smatra kako su takve odredbe u interesu i radnika i sindikata, a ne samo poslodavaca koji ih predlažu. "Oni koji nemaju novca, sigurno neće isplatiti plaće", rekao je i objasnio da će se onda krenuti i pregovore s radnicima o aneksima ugovora ili se dogovarati da se plaće smanje. 

"Neki će posezati i za otkazima i to želimo spriječiti", kazao je Majetić i dodao kako se ovim poteznom štiti odnos između poslodavca i radnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci žele regulirati i rad od doma. "Sada svi znamo da se od doma može raditi i da je to u nekim tvrtkama i učinkovitije. To pokazuje smjer u kojem će se ići i nakon korone", kazao je Majetić i dodao da takav institut nije reguliran u zakonu te ga žele regulirati. 

"To moramo promijeniti u Zakonu or radu da bi i radnici i poslodavci radili po pravilima i zaštitili prava i radnika i poslodavaca da ih netko tuži da oni krše zakona", zaključio je Majetić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo