UMIJEĆE KOMUNIKACIJE / Zašto se premijer i predsjednik ružno svađaju? Stipe Mesić, Jadranka Kosor i Luka Bebić u maloj školi za velike političare

Kada su dva ovna na brvnu jednake snage, ne zna se kako će to završiti

22.10.2020.
23:00
VOYO logo

Već tjednima predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković izmjenjuju verbalnu paljbu. 

Image
ANALIZA DAMIRE GREGORET BOBIĆ /

'Famozna kohabitacija između predsjednika i premijera odvija se, a očito će se i odvijati isključivo preko medija'

Image
ANALIZA DAMIRE GREGORET BOBIĆ /

'Famozna kohabitacija između predsjednika i premijera odvija se, a očito će se i odvijati isključivo preko medija'

A ne tako davno ključne političke figure u zemlji nisu trebale novinare kao posrednike u komunikaciji. Danas se čini nezamislivim, ali predsjednik i premijer redovito su razgovarali, oči u oči - svjedoči to bivši predsjednik Republike Stipe Mesić koji je, kako sam priznaje, s ondašnjima premijerom Ivo Sanaderom i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem iako su iz suprotnog političkog tabora, jako dobro surađivao: ''Onda smo dogovorili da se svaki mjesec nađemo kod jednog od nas po redoslijedu na ručku. Ja sam organizirao ručak za njih dvojicu, i oni bi isto kad bi došao red na njih. To nisu mediji nikad zabilježili, ali mislim da je bilo korisno''.

Potvrđuje to i tadašnji predsjednik Sabora, danas umirovljenik koji kod kuće prebolijeva koronavirus Luka Bebić: ''Imali smo različite poglede, ali smo imali redovne sastanke, ručkove u Saboru, Vladi i na Pantovčaku gdje bismo razgovarali i razmjenjivali mišljenja. Mi smo uvijek našli način kako bismo na osobnoj razini dogovorili i prevladali probleme koji su bili u tijeku''.

Iako su se uglavnom sretali na raznim protokolarnim događajima, predsjednik je znao biti gost i na sjednici Vlade. Takav je odnos, siguran je jedini predsjednik države u dva mandata, sigurno konstruktivniji od svakodnevnog prepucavanja, bez obzira koliko duboko bilo neslaganje: ''Ja bih im predložio da se nađu na jednom neformalnom razagovoru, gdje nisu opterećeni medijima i da rasprave kako dalje''.

No tko bi to trebao predložiti jer čini se da je riječ o dva dosta velika ega pa teško da će netko od njih dvojice na to prvi pristati, no Mesić kaže: ''Bilo tko. U svakom slučaju, kada su dva ovna na brvnu jednake snage, ne znaš kako će to završiti''.

I jedina hrvatska premijerka ima pozitivna iskustva iz kohabitacije s dvojicom predsjednika. Jadranka Kosor je, kako priznaje, imala zdrav odnos i dobru komunikaciju i s Mesićem i s Ivom Josipovićem: ''Mi se uglavnom nismo obračunavali javno. Mi smo nastojali - i to je bila različita situacija od ove - uvijek je netko prvi posegnuo za telefonom, i uvijek je netko, i u najtežim situacijama, kada smo se možda i najviše sustegnuto prepirali, nazvao i pitao za kavu, ručak, večeru ili nešto slično, voće''.

Pa, ako su mogli Sanader i Mesić te Kosor i Josipović ne bi smjelo biti razloga da normalnu komunikaciju ne uspostave i Plenković i Milanović. I recimo, kako predlaže Kosor, da nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zajedno izađu pred kamere: ''Gdje bi oni onda pokazali snagu, evo, mi smo se oko važnih stvari za ovu državu dogovorili. Mi oko važnih stvari, u trenutku kad ne znamo što nas čeka sutra, možemo zajedno. To bi bila vrlo važna i snažna poruka građanima. To se može učiniti u svakom trenutku, evo danas, večeras, nakon vaše emisije, može jedan od njih posegnut za telefonom i reći: bok, dobra večer, ajmo sutra na kavu''.

Tko zna, možda jedan od njih upravo poseže za telefonom ili ipak jedan o drugome smišljaju nove doskočice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo