GOSTOVAO u RTL Direktu / Zašto štrajkaju i fakulteti? Radeka: 'Ne inzistiramo na povećanju koeficijenta. Može i dodatak...'

U procesu mirenja nismo postigli dogovor vezano za isti problem koji imaju u osnovnim i srednjim školama, kaže Radeka

21.11.2019.
22:50
VOYO logo

Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u RTL Direktu objasnio je zašto i fakulteti kreću u štrajk. 

"Mi nismo sada počeli štrajk nego smo već dugo vremena u štrajku, zato što u procesu mirenja nismo postigli dogovor s Vladom vezano za isti problem koji imaju kolege u osnovnim i srednjim školama. Porast ili rješenje problema s tih 6,11 posto u osnovnim i srednjim školama, izazvao bi neravnotežu za samo dio naših zaposlenika - nenastavno i neznanstveno osoblje, predavače i umjetničke suradnike. Mi samo tražimo nivelaciju", kaže Radeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može i dodatak na koeficijente" 

Objašnjava da oni ne inzistiraju isključivo na povećanju koeficijenata. "Može to biti i u obliku dodatka na koeficijente. To je rješenje već jednom konzumirano 2010. godine za lektore na našij najvećoj visokoškolskoj ustanovi", kazao je Radeka. Ističe kako Vladina ponuda o dizanju osnovice za 6,11 posto ne rješava problem zaostajanja niti u njihovom slučaju, kao što to tvrde i sindikati u osnovnim i srednjim školama. 

"To je, doista, jedan korak da se u svim javnim i državnim službama sada podigne razina plaća. Ali ta neravnoteža između nižih plaća VSS-a u obrazovanju, a najviše ih je u odnosu na druge djelatnosti, se ne rješava jer se, u nominalnom smislu, čak i produbljuje", kazao je Radeka te dodaje da traže da se plaće s visokom stručnom spremom u obrazovanju izjednače s plaćama za istu razinu obrazovanja u drugim službama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje plaće za 5800 ljudi

Napomenuo je da traže povećanje plaće za oko 5800 ljudi.

"To je relativno mala brojka. Ali time bi se sistemski postiglo da obrazovanje ima ujednačene plaće unutar sebe", kaže Radeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je podatak da plaće javnih službi zaostaju za plaćama u gospodarstvu za 18,3 posto, a pregovaranje o tom povećanju dio je pregovora s Vladom o povećanju osnovica plaće. 

"Prošlog tjedna smo se na sastanku dogovorili i tražili smo od ministra financija, a ni danas na sastanku to nismo dobili, da Vlada pokaže svoj izračun i kaže je li to 18,3 posto, je li to 15 posto ili je 20 posto. Da to konstatiramo i da onda krenemo u pregovore koliko ćemo od toga riješiti u sljedećoj godini, svjesni da u jednoj godini nećemo moći riješiti svih 18 posto ", kazao je Radeka. Istaknuo je da je obrazovna struktura u javnom sektoru viša nego u privatnom sektoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada i sindikati su 2009. godine već postigli sporazum po ovoj metodi izračuna", kaže Radeka. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo