stanovnici u strahu / Zastrašujuće snimke iz zraka! Na Banovini se otvorilo više od 50 rupa nakon potresa, RTL-ov dron zavirio je u onu najdublju

Svako novo podrhtavanje tla za stanovnike Mečenčana na Banovini posebno je zastrašujuće

27.1.2021.
6:55
VOYO logo

Svako novo podrhtavanje tla za stanovnike Mečenčana na Banovini posebno je zastrašujuće. Ne samo da se kuće ljuljaju već se i zemlja otvara.

Od prosinačkog potresa kada ih je bilo nekoliko, do danas ih je izbrojano više od 50. Prijete da će progutati i kuće. Kratere smo snimili iz zraka, a u onaj najveći smo i zavirili dronom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća rupa i dalje se širi

Iz zraka izgleda kao manje jezero, no zapravo je to najveća vrtača koja se otvorila u Mečenčanima. Promjer joj je 25 metara, dubina 18, urušilo se oko 10 tisuća kubnih metara zemlje.

Image
Nastala nakon potresa /

FOTO VIDEO Ogromna rupa u zemlji u selu Mečenčani tjera strah u kosti: 'Ovo nije normalno'

Image
Nastala nakon potresa /

FOTO VIDEO Ogromna rupa u zemlji u selu Mečenčani tjera strah u kosti: 'Ovo nije normalno'

''Ja ne znam, malo se urušava, možda i je veća, sa strane pada zemlja, kad je ovako vlažno onda se urušava'', rekao je Jovan Borojević.

Nastala je nakon potresa u polju. Najveća rupa, kažu mještani i dalje radi, i dalje se širi, do sada je progutala pola voćnjaka, a svega je stotinjak metara od prvih kuća, mještani se šale i kažu da je to njihov olimpijski bazen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Mečenčana i susjednih sela otvorilo se oko 50 rupa, sve su različitih veličina, većina ih je u polju, no jedna se otvorila i ispod kuće, u kojoj nasreću nitko ne živi. Srednje velika rupa je i između kuća na sred sela, doslovno dotiče stepenice Nenadovog doma, posljednji tjedan, kaže, više ne raste.

''Rekli su da je kuća što se tiče unutrašnjosti ok, ali prisutnost kratera je dala alarm da se stav crvena naljepnica i da je objekt neuporabljiv za stanovanje'', kazao je Nenad Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatečeni su i stručnjaci

I Milka i suprug svakodnevno provjeravaju svoje dvorište i polje.

''Mi smo dobro prošli, mi imamo od prije, ali te miruju imamo gore u polju jednu od prije 40 godina. Ima jedna dolje mi zatrpavamo, ali nisu velike, male su, zadnja se otvorila u ovom polju prije 2 dana, tri'', rekla je Milka Borojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se vrtače mogu pojaviti, znali su i stručnjaci, no ostali su zatečeni brojem i brzinom nastanka.

''Radi se o fenomenu urušenih vrtača gdje je gornji sloj sitnozrnog materijala se urušio u donje dijelove stijenske mase koja je krška i stvorila je preduvjet da dođe do fenomena urušavanja, jer je krška stijenska masa uslijed djelovanja vode otopljena sadrži puno rupa, pukotina, kaverni na toj većoj dubini'', kazao je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalna su i opasnost za kuće pa ih stručnjaci stalno nadziru.

''Ukoliko prepoznaju rizik potencijalno koji može dovesti do urušavanja kuća ili oštećivanja da ćemo poduzeti odgovarajuće mjere'', rekao je načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodno stvoreni bazeni, neće ostati zauvijek otvoreni, trebat će se nasuti i sanirati, no najprije ih treba istražiti.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo