ugroženi i nemoćni / Zastrašujući primjeri nasilja kojem su izloženi nastavnici: 'Učenik mi je stavio nož pod grlo'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nastavnici se pitaju što je sa zaštitom njih samih

28.4.2021.
23:00
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Profesorica engleskog i njemačkog jezika Dajana Vidaković, članica nastavničke grupe "Nastavnici organizirano", zajedno sa svojim kolegama iz grupe 2018. godine prikupljala je svjedočanstva svojih kolega o slučajevima zlostavljanja kojemu su izloženi na svome radnom mjestu od strane učenika, roditelja, sustava uopće, piše Slobodna Dalmacija.

''Još uvijek sanjam taj papirić na kojem je kolegica rukom napisala: "Učenik mi je stavio nož pod grlo." Došao je u školu drogiran. Srednjoškolac. U jednom je trenutku skočio i toj nastavnici gurnuo nož za vrat. Ona je poslije prepričavala da ne zna kako je uspjela ostati pribrana. Najgore je što su poslije optuživali nju – čime je to ona njega izazvala'', prisjeća se Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa je prije nekoliko godina predlagala uvođenje mjere suspenzije učenika prijestupnika s nastave na određeno vrijeme, ali ta mjera, iako i danas stoje iza nje, nije naišla na razumijevanje prosvjetnih vlasti. Svjedočanstva su prikupljalji povodom nastavničkog prosvjeda "Za sigurnu školu". Upozoravali su kako su sami često žrtve na radnome mjestu pa su zatražili veću sigurnost, zaštitu i izmjenu neučinkovitih pedagoških mjera

Image
obrazovanje /

Hrvatska učeniku mora platiti odštetu jer ga je učitelj vrijeđao: 'Moron, idiot, budala, seljačina...'

Image
obrazovanje /

Hrvatska učeniku mora platiti odštetu jer ga je učitelj vrijeđao: 'Moron, idiot, budala, seljačina...'

U nedavnom slučaju djeteta koje je bilo žrtva verbalnog nasilja učitelja koji ga je, među ostalim, kao i još nekoliko kolega koji su zakasnili na sat, vrijeđao pogrdnim izrazima "moron, idiot, budala, seljačina, glupi žandar", Europski sud za ljudska prava presudio je kako Hrvatska mora bivšem srednjoškolcu isplatiti odštetu od 7500 eura i 650 eura za troškove postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnici su tu odluku pozdravili, ali i pitaju se što je sa zaštitom njih samih. 

''Zalažemo se za reformu sustava pedagoških mjera. Većina izgrednika to radi zbog publike, a mi pozivamo da ih se makne od publike. Nismo protiv djece, nipošto, i njima treba pomoći. Međutim, želimo stvoriti ugodno okruženje za ostalu djecu u razredu. Ako mi sustav ne dopušta da mogu zaštititi samu sebe, kako ću druge učenike'', rekla je nastavnica Vidaković za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo