IZMJENE IMOVINSKIH KARTICA / Zastupnike uhvatila panika, poslom zatrpano Povjerenstvo: Neki su dopisali Rolexe, neki čamce i štednju

Čini se da su posljednje afere ipak imale i edukativnu ulogu

8.2.2020.
7:55
VOYO logo

Ne samo ministri, nego i saborski zastupnici, u jeku posljednjih afera nekoliko su puta provjeravali svoje imovinske kartice. Dio njih unio je i značajne promjene. Neki priznaju da karticu nisu mijenjali godinama, dok ih dio tvrdi da su redovito unosili svaku promjenu, baš kako su to dužni sukladno zakonu, a dio očito još ne zna čini li to ispravno.

Posljednji slučaj torpediranja Milana Kujundžića iz Vlade, a prije toga trojice ministara Kuščevića, Tolušića i Marića, kao da je natjerao dužnosnike da više pozornosti obrate na svoje imovinske kartice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnost s pravom očekuje od nas političara da naša imovina, kad ulazimo u politiku, bude jasna i transparentna svakom građaninu kako bi prilikom izlaska iz politike vidjeli jesmo li se vodili načelom da zaboravimo privatno i vodimo se javnim", kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad uzmem kredit, upišem ga"

"Ako ništa, ove netransparentnosti u imovinskim karticama su ponukale i mnoge druge da nadopunjuju svoje imovinske kartice", kazao je zastupnik SDP-a Gordan Maras, a na pitanje je li on nešto mijenjao, odgovara: "Jesam, kao i svake godine. Ja kad uzmem kredit, upišem ga". 

I dok je HDZ-ov Bačić procjenu vrijednosti svoje imovine povećao za više od milijun kuna, a površina je, kaže, ostala ista, njegov kolega Miroslav Tuđman 10 puta je povećao kvadraturu, unoseći površinu zemljišta oko kuće u Selcu. "Kad sam prvi put to unosio prije osam godina te rubrike nije bilo", objašnjava Tuđman, a na pitanje zar osam godina nije obnavljao karticu, odgovara: "Ne, tek su nedavno donijeli odredbu da se to mora godišnje raditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka godine Povjerenstvo zaprimilo 350 imovinskih kartica

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne skriva da je zatrpano poslom. "Povjerenstvo je od početka godine zaprimilo 350 imovinskih kartica te je evidentirano i pojačano zaprimanje upita vezanih uz ispunjavanje kartica, kako telefonski, tako i elektroničkom poštom", odgovaraju iz Povjerenstva. 

Neki su zbog kupovine rabljenih automobila, nimalo atraktivnih poput ovih državnih, službenih, uredno ispunjavali svoju dužnost. "Stari auto mi je otkazao poslušnost. Digao sam kredit i kupio auto", kaže Mostovac Nikola Grmoja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da sam kupio rabljeno vozilo, to sam učinio, to je sve", kaže SDP-ovac Domagoj Hajduković te dodaje da na promjenu nije bio ponukan aferama nego tvrdi da je svoju imovinu unosio i prije. Nekima ni nasljedstvo nije previše povećalo vrijednost imovine, ali uvidjeli su kakvo nam je stanje u zemljišnim knjigama. 

"Na nekim česticama se ne spominje što je. Evo, 55 tisuća kvadrata, ne piše o čemu se radi, a to nije vrijednost kao prije 200 godina, tako da je to sve nasljedno", kaže Mostovac Miro Bulj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da su afere imale edukativnu ulogu

Kada su u pitanju pokretnine, sa skupocjenim Rolexom se može pohvaliti HDZ-ova Branka Juričev-Martinčev, ali i HSLS-ov Darinko Kosor. SDP-ov Orsat Miljenić u imovinsku je unio suprugin čamac.

Nakon što se stekao dojam da nam dužnosnici nisu u stanju točno popuniti podatke, čini se da su posljednje afere ipak imale i edukativnu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo