Kako će novac vratiti? / Zavod za mirovinsko godinama isplaćivao penzije mrtvima, izgubili 6,5 milijuna kuna!

Zavod za mirovinsko osiguranje godinama je isplaćivao mirovine - mrtvima! 6,5 milijuna kuna isplatili su na račune Hrvata iz inozemstva - da bi kontrolom OIB-a ustanovili da su oni umrli. To nije sve - otkrili su i da su godinama penzije uplaćivali na 200 nepostojećih računa!

21.6.2015.
18:12
VOYO logo

Iz mirovinskog - mrtvima! Godinama su im svaki mjesec na račun uredno stizale penzije - iako su umrli. Neke je rodbina podizala, neke nije - a Zavod za mirovinsko grešku je primijetio kada su krenuli u kontrolu OIB-a. 

"276 je mirovina bilo isplaćeno umrlim osobama - 6,5 milijuna kuna što smo oko 2/3 vratili a 1/3 se još vodi očekujemo da ćemo to riješiti", izjavio je glasnogovornik Zavoda za mirovinsko osiguranje Filip Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva milijuna još im trebaju vratiti - uglavnom iz zemalja izvan Europe.

"Prvo se ide najmanje represivnoj mjeri to je da se ljude poziva da novac vrate, a tek kad se takve varijante konzumirane - krećemo u represivno...", dodaje Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to jedina greška na kojoj je Zavod gubio novac poreznih obveznika.

Početkom godine Zavod je promijenio banku preko koje isplaćuje mirovine u inozemstvo - i odlučio prekontrolirati račune - shvatili su da isplaćuju 209 mirovina na pogrešne račune u inozemstvu. Krivo isplaćeni novac nitko nije trošio - nego im se automatski vraćao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se ne radi o nepripadnim isplatama nego tehnički pogrešnim računima - na koje su se isplaćivali, ali su se vraćala - tu se ne vode regresini postupak nego su se sredstva vraćala", kaže Dujmović.

Ipak - isplata pa vraćanje godišnje ih je koštala 2 milijuna kuna. Skupe greške su u Zavodu konačno ispravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo