Završio koalicijski sastanak / Kosor: 'Brzo smo se dogovorili, ali ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kaže da nije bio iznenađen Kuščevićevom ostavkom

9.7.2019.
15:07
VOYO logo

Sastanak koalicijskih partnera u Vladi je završio oko 14.45 sati. Prvi je iz Vlade izašao HSLS-ovac Darinko Kosor.

''Što se tiče HSLS-a, ovo je zadnji put da trpimo da nam HNS i SDSS sole pamet, da svoje unutrašnje odnose prenose u koaliciju. Možemo se baviti raznim problemima, ali PR-ovskim aktivnostima se više nećemo baviti'', poručio je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Treba reći da je tema oko Lovre Kuščevića postigla jedinstvo na koaliciji. Brzo smo se dogovorili. Ali ta odluka je davno donesena. Nikakvi uvjeti nisu stavljeni na stol, danas HNS ništa nije tražio. Ako se ovo ponovi, mi više u tome nećemo sudjelovati'',  rekao je Kosor.

Jandroković: ''Ono što je učinio HNS nije bilo fer''

Šef Sabora Gordan Jandroković nakon sastanka u Vladi dao je izjavu novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Postoji suglasnost da treba mandat odraditi do kraja. Odluku o Kuščeviću smo donijeli autonomno. Smatram da je HNS svojim istupanjem otežao situaciju. To je protumačeno kao ultimatum, a HDZ je postupio kako je smatrao da je ispravno. Budite uvjereni, da smo smatrali da Kuščević treba ostati u Vladi, on bi ostao bez obzira što kažu koalicijski partneri. Ono što je učinio HNS nije bilo fer, ali to nije utjecalo na našu odluku'', poručio je.

Na pitanje zašto Lovro Kušević ne vrati mandat saborskog zastupnika, nakon što je smijenjen s dužnosti ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, Jandroković je komentirao da se za to nisu stekli uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nema pravomoćne presude, ne znam nijednog zastupnika koji je bio pod istragom, a dao je mandat na raspolaganje. Ima puno više lokalnih i drugih dužnosnika kojima se puno gore stvari stavljaju na teret, pa nisu vratili mandat'', rekao je Jandroković.

Vrdoljak: ''Pozdravljamo ostavku Kuščevića, nastavljamo razgovore''

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak uoči sastanka vladajuće koalicije da pozdravlja ostavku Lovre Kuščevića na mjesto ministra uprave te da nastavlja razgovore o političkim prioritetima Vlade i reformama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdravljam ostavku ministra Kuščevića, mislimo da je to dobar potez", rekao je Vrdoljak novinarima pred Banskim dvorima.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak: Zauzeli smo ispravan stav

"Nastavljamo razgovore s našim koalicijskim partnerima o političkim prioritetima u Vladi, reformskim procesima u obrazovanju, rezanju nameta u Ministarstvu graditeljstva, poreznoj reformi i proračunu koji dolazi. Mislim da je bilo puno hrabrije ući u ovu Vladu, nego što bi iz nje bilo izaći", poručio je Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje o HNS-ovom ultimatumu premijeru Andreju Plenkoviću Vrdoljak odgovara kako su zauzeli ispravan stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da smo zauzeli ispravan i jasan stav, a liberalima ako išta ne smijete zabraniti, to je pravo na mišljenje i stav", kaže Vrdoljak.

S obzirom na to da su sada dvije ministarske fotelje prazne, predviđa se da će doći do rekonstrukcije Vlade kako bi se popunilo i prazno mjesto ministra vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekonstrukcija Vlade je pitanje za premijera, nama je u cilju nastavak razgovora, mislim da bi trebalo riješiti pitanje ministra uprave u što skorije vrijeme", kazao je Vrdoljak.

Brkić: ''Nisam pobornik lova na vještice''

Potpredsjedik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kratko je poručio kako je "HDZ jedinstven i djeluje bez problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o ostavci Kuščevića, kojeg je prethodno branio, poručio je: "Nisam ničiji branitelj, samo nisam pobornik lova na vještice. Nisam pobornik bilo kakve hajke i progona bilo koga, dok se to činjenično ne utvrdi, neovisno o kome se radi".

Na pitanje kako će funkcionirati koalicija s obzirom na HNS-ove ultimatume, rekao je kako "nije Nostradamus".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dopustite da prvo odradimo sastanak pa ćemo onda izvijestiti javnost", kazao je Brkić.

Kosor: ''Uz Kuščevića trebali bi otići i nekorektni partneri''

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kaže da nije bio iznenađen Kuščevićevom ostavkom jer se o tome "već prije deset dana znalo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelovanje HNS-a samo je naštetilo toj proceduri, koja se mogla dogoditi i prije tjedan dana, ocijenio je Kosor.

Na pitanje treba li HNS biti kažnjen zbog načina na koji se ponio u slučaju Kuščevića, Kosor je rekao kako će o tome odlučiti predsjednik HDZ-a, no po njegovu mišljenju uz Kuščevića su trebali otići i nekorektni partneri, čak i po cijenu novih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HNS je prevario SDP, a sada rade nešto slično i u ovoj koaliciji, ne samo HDZ-u nego i ostalim koalicijskim partnerima, i o tome treba ozbiljno razmisliti", ističe Kosor.

O sve češćim medijskim napisima o ministru državne imovine Goranu Mariću kazao je da će još informacija o tom slučaju dobiti od predsjednika Vlade jer sada raspolaže samo s informacijama iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je pozvao na tzv. resetiranje Vlade i koalicije. 

"Rekli smo da treba doći do resetiranja i u Vladi i u koaliciji, to je moje mišljenje, ali nije na meni", kaže Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo