VAPAJ umirovljenika / Zbog bolesti ili izolacije ne mogu do banke, a često su i žrtve prijevara: 'Neka nam poštari nose mirovine'

Najteži put do isplate mirovine je u ruralnim područjima i na otocima, ali nije lako ni umirovljenicima u gradu

12.9.2018.
8:28
VOYO logo

"Šaljite nam mirovine po poštarima", poručuju umirovljenici koji ih već četiri godine primaju na račun. Zbog starosti, bolesti ili izolacije mnogi umirovljenici ne mogu do banaka ili bankomata tako lako, a istodobno nerijetko ih prevare susjedi i bližnjih koje zaduže za podizanje mirovine. 

Do prve banke ovi umirovljenici iz malog istarskog sela putuju deset kilometara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u vezi penzije moramo ići u Žminj ili u Pulu. Do žminja nam je 10 km, a do Pule 25-30 kilometara i tamo mi idemo po penziju. Osjećamo se poniženi da nekog moramo moliti da nas odveze i dati mu nešto za prijevoz", poručio je Srećko Ban, umirovljenik iz Smoljanaca. Stoga Sindikat umirovljenika zahtijeva hitne promjene.

"Mi tražimo da umirovljenici imaju pravo dostave mirovine poštom besplatno. To je važno naglasiti. Iseljavaju mladi, u selima ostaju stari bez bankomata, pošte i banke. Tako da ostaju sami i nema ih tko prebaciti do pošte i bankomata", kazala je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteži put do isplate mirovine je u ruralnim područjima i na otocima, ali nije lako ni umirovljenicima u gradu. Osobito onima koji su teško pokretni ili žive u zgradi bez lifta.

Do prije četiri godine poštar je s mirovinama gotovo svima kucao na vrata. No, onima koji su u mirovinu otišli nakon 2014., ne dolazi. Osim ako tu uslugu ne plate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska pošta je tada, s obzirom da nije bila plaćena za te usluge, za nove umirovljenike od strane države uvela jednu novu uslugu koaj se sada koristi na malom broju umirovljenika s obzirom da se radi o naknadi koja se naplaćuje 10 kuna plus jedan posto od mirovine", pojasnila je Jo Kempen, direktorica korporativnih komunikacije Hrvatske pošte.

Poštari su spremni za ponovnu posjetu svim umirovljenicima pa tako i ovima iz Smoljancima. Ali iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručuju da tek razmatraju zahtjev umirovljenika i da će se nakon toga očitovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo