KRŠI PROTOKOLE? / Zbog Ćorušića reagirali AZOP, HUBOL, a sada i HLK. Za RTL se očitovao i odvjetnik žene kojoj je izvađen krivi jajnik

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

HUBOL navodi da imaju potrebu i dužnost ponovno upozoriti na učestalo kršenje liječničke tajne

24.5.2022.
15:19
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar Vili Beroš ustvrdio da u njegovoj ingerenciji sada nije smjena ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića, o čijem se slučaju otkrivanja identiteta pacijentice, najprije trebaju očitovati Liječnička komora i druge nadležne institucije.

"Postoje tijela koja se time bave i ona će dati svoj pravorijek i meni kao ministru dati na stol svoje odluke. Ja kao ministar nemam ingerenciju za odlučivanje o ovakvim slučajevima, postoji procedura", odgovorio je Beroš na novinarska pitanja o mogućoj Ćorušićevoj smjeni, o kojoj se govori u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcija je to na Ćorušićevo otkrivanje podataka na javnoj televiziji o pacijentici kojoj je izvadio krivi jajnik, iznio cijelu povijest bolesti te medicinsku dokumentaciju, a na kraju naveo i prezime pacijentice.

Image
INCIDENT IZ 2009. /

Neugodna prošlost ravnatelja Rebra: Pijan pred djecom mahao pištoljem i prijetio, po njega došla policija

Image
INCIDENT IZ 2009. /

Neugodna prošlost ravnatelja Rebra: Pijan pred djecom mahao pištoljem i prijetio, po njega došla policija

Ministar nije želio komentirati Ćorušićev slučaj istaknuvši da je to sada u nadležnosti Hrvatske liječničke komore, Agencije za zaštitu osobnih podataka i Nacionalnog povjerenstva za zaštitu prava bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je poslao upit Agenciji za zaštitu osobnih podataka te što će biti s ravnateljem KBC-a zbog javnog iznošenja podataka pacijentice.

"Agencija za zaštitu osobnih podataka po službenoj dužnosti i po zaprimljenom podnesku Hrvatske udruge za prava pacijenata, započela je nadzorno postupanje u vezi obrade osobnih podataka u emisiji Nedjeljom u 2, u kojoj je gostovao ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić", rekli su iz AZOP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko toga se oglasila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) te poručila kako očekuje da nadležne institucije postupe u skladu sa svojim ovlastima u slučaju protuzakonite javne objave zdravstvenih podataka pacijenata.

HUBOL navodi da imaju potrebu i dužnost ponovno upozoriti na učestalo kršenje liječničke tajne, tj. kršenje prava pacijenata na povjerljivost podataka o njegovom identitetu, zdravlju i medicinskoj dijagnozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što liječnik sazna o pacijentu u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem mora čuvati kao liječničku tajnu i može otkriti isključivo uz odobrenje i dozvolu pacijenta. Liječnici i svi ostali zdravstveni djelatnici koji u javnosti iznesu zdravstvene podatke o pacijentu, a to učine bez njegove dozvole, krše navedene zakone i Kodeks medicinske etike", poručili su.

Svoj stava dala je i Hrvatska liječnička komora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore u ponedjeljak, 23. svibnja donijelo je odluku da će zatražiti očitovanje od prof.dr.sc. Ante Ćorušića zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije HLK-a."

"HLK još jednom podsjeća da svi podaci pacijenta, sukladno zakonima, predstavljaju liječničku tajnu i da ih nije dozvoljeno iznositi u javnost", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za RTL se očitovao i odvjetnik pacijentice kojoj je dr. Ćorušić izvadio krivi jajnik.

"Držim da dr. Ćorušić navođenjem alternativnog prezimena stranke kao "Česić ili Ćosić" nije otkrio identitet stranke. Mišljenje temeljim na činjenici da je prezime 'Ćosić' relativno često prezime u Hrvatskoj, prezime 'Česić' je rjeđe, ali nije raritetno! Dopuštam da o gore navedenom legitimno može biti i drugačijih mišljenja, moje je takvo kakvog sam naprijed iznio", poručio je odvjetnik Josip Mađarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, osim tog incidenta, Index.hr objavio je kako je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Ante Ćorušić još 2009. godine odveden u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče nakon kasnovečernjeg incidenta u obiteljskom domu.

Novinari su pitali ministra Beroša i po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je postupanje glede tih inkriminacija već ranije završeno jer nisu iz mog mandata, one su od ranije. Ali, kad budem imao izvješće nadležnih agencija i tijela, poglavito HLK odlučit ću o daljnjem postupanju", rekao je ministar.

Danas je Nacional objavio kako je Ćorušić još jednom koristio oružje. Par godina nakon obiteljskog incidenta pijan je pucao iz pištolja u zagrebačkom naselju Šestine gdje ima obiteljsku kuću, a sve je policiji prijavila jedna strana ambasada koja tamo ima rezidenciju. Policija je i tog puta privela Ćorušića u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori Nacionala tvrde da je Ćorušić imao zaštitu policije u oba slučaja jer mu je trebala biti oduzeta dozvola za posjedovanje oružja, a koju on navodno posjeduje jer se bavi lovom.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo