obavezna ugradnja solara / Zbog direktive EU cijene stanova mogle bi dodatno porasti: 'Kad uzmete u obzir instalaciju, pa priključak...'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Trošak ugradnje solara u zgrade, kreće se od 40 tisuća do 70 tisuća kuna

23.5.2022.
8:42
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj se uvodi obveza ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade zbog čega bi cijena novogradnje mogla dodatno porasti, piše Jutarnji.

Prošlu je srijedu, Europska komisija objavila je plan "REPowerEU: Plan za brzo smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije i poticanje zelene tranzicije" u kojem je odredila obveznu ugradnju solara u postojeće javne i poslovne zgrade te sve nove stambene zgrade počevši od 2026. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva tvrde da će cijena gradnje biti veća za nove zgrade, ali i za postojeće, no upozoravaju da se trošak ulaganja održavanja svake zgrade treba gledati u njezinu cijelom životnom ciklusu i tako raditi analizu troškova.

"Ako promatramo cijeli životni ciklus zgrade, onda sigurno u konačnici ne dolazi do povećanja troškova zbog ugradnje solara. Troškovi energije će se time smanjiti, a to je značajna stavka troškova u fazi uporabe jedne zgrade", istaknuli su iz Komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kakva budućnost ide? /

Krenula isplata energetskog dodatka za umirovljenike: 'Ispod 3000 kn mirovine ima 750.000 umirovljenika'

Image
kakva budućnost ide? /

Krenula isplata energetskog dodatka za umirovljenike: 'Ispod 3000 kn mirovine ima 750.000 umirovljenika'

Trošak ugradnje solara u zgrade, kreće se od 40 tisuća do 70 tisuća kuna.

"Govorimo o cijeni instalacije solarnih elektrana snage tri do šest kilovata za obiteljske kuće i manje stambene zgrade. Tome treba dodati priključak na mrežu koji sada plaća kućanstvo, a iznosi oko tri tisuće kuna fiksno. U svakom slučaju, solarnim elektranama snage tri do šest kilovata godišnje proizvodi se oko pet tisuća do šest tisuća kilovatsati električne energije godišnje i štedi oko pet tisuća do sedam tisuća kuna godišnje na troškovima struje", poručio je Stjepan Talan, vlasnik najveće domaće tvornice solarnih panela Solvis iz Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja potvrdili su da su dosad solari ugrađeni na 3.780 stambenih zgrada, a u proceduri je dodatnih 340 novih ugradnji. Na pitanje kada se može očekivati unos obveze ugradnje solara na nove stambene zgrade u domaće zakonodavstvo, u Ministarstvu kažu da to ovisi o postupku usklađivanja prijedloga EK između zemalja članica Unije, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo