počelo je / Zbog divljanja cijena propala dva gradska opskrbljivača plinom i to u SL. Brodu te Ivanić Gradu. Opskrbu preuzeo HEP

Image
Foto: Luka Stanzl /Pixsell

Tvrtka Brod-plin u obrazloženju je navela kako je enorman rast cijene plina uzrokovao teškoće u poslovanju, a još prije dvije godine imali su neto dobit od 3,2 milijuna kuna

20.4.2022.
15:30
Luka Stanzl /Pixsell
VOYO logo

Od srijede poznati lokalni opskrbljivač prestao je isporučivati plin potrošačima na području Slavonskog broda zbog teškoća u poslovanju uzrokovanih ogromnim rastom nabavnih cijena. 

Riječ je o tvrtki Brod-plin iz Slavonskog Broda koja je na svojim stranicama navela kako opskrbu plinom na području Slavonskog Broda preuzima HEP-plin Osijek kao zajamčeni opskrbljivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svojim službenim stranicama, iz tvrtke Brod-plin napisali su:

"Izražavamo žaljenje što je na ovaj način došlo do prekida dugogodišnje uspješne suradnje s našim krajnjim kupcima, kako kućanstva tako i poduzetništva. Naš primarni cilj je uvijek bio kontinuitet, sigurnost i redovitost opskrbe plinom po konkurentnim cijenama, ali su trenutna krizna situacija poremećaja i izrazite promjenjivosti i nestabilnosti cijena plina na međunarodnom tržištu plina te enorman porast nabavne cijena plina utjecali na poslovanje svih sudionika na tržištu plina pa tako i na poslovanje Brod-plina kao Vašeg dosadašnjeg opskrbljivača plinom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavili da je zbog rekordno visokih cijena plina došlo je do izmjene cijene i komercijalnih uvjeta u ugovornom odnosu s dobavljačem plina.

"Brod-plin je uložio značajne napore u optimiranju svog portfelja te pokušao prebroditi kriznu situaciju korekcijom cijene od 1. travnja 2022. tako da  korekcija cijene plina ne predstavlja financijsko opterećenje za krajnje kupce u zimskim mjesecima kada je potrošnja plina najveća", naveli su i iznijeli kako su došli u poteškoće podmirivanja obaveza prema dobavljaču plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
lančana poskupljenja /

'Rast računa za plin očekuje i građane i to čak do 70 posto', ekskluzivno je za RTL otkrio šef zagrebačke plinare

Image
lančana poskupljenja /

'Rast računa za plin očekuje i građane i to čak do 70 posto', ekskluzivno je za RTL otkrio šef zagrebačke plinare

Dakle, od danas, odnosno 20. travnja, opskrbu preuzima HEP-Plin. 

Kako donosi portal Danica, koliko je problem velik dovoljno govori podatak da je Brod-plin dosad bila tvrtka s ozbiljnim prihodima i profitom. Predani su, primjerice, u opskrbi i distribuciji imali ukupne prihode od 91 milijun kuna i neto dobit od 3,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. travnja u sličnim se teškoćama našla i tvrtka Ivaplin iz Ivanić Grada te je i na njezino mjesto privremeno uskočio osječki HEP-plin. 

I oni su na svojim stranicama objavili: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim Vas obavještavamo da je Upravno vijeće HERA-e na 12. sjednici održanoj dana 25. ožujka 2022. godine donijelo Odluku o početku pružanja zajamčene opskrbe plinom krajnjim kupcima, priključenima na distribucijski sustav, opskrbljivača plinom IVAPLIN društvo s ograničenom odgovornošću za distribuciju i opskrbu plinom iz tog razloga zajamčeni opskrbljivač plinom HEP-PLIN za distribuciju i opskrbu plinom, Osijek, od dana 01. travnja 2022. godine započinje pružati zajamčenu opskrbu plinom svim krajnjim kupcima koje opskrbljuje opskrbljivač IVAPLIN.

Izražavamo žaljenje što je na ovaj način došlo do prekida dugogodišnje uspješne suradnje s gotovo 8000 kupaca kojima smo osiguravali kontinuitet, sigurnost i redovitosti opskrbe plinom po reguliranim uvjetima u skladu s mjerodavnim propisima i s osiguranim najnižim troškom opskrbe plinom za kućanstva u javnoj usluzi (0,0528 kn/kWh), ali je trenutna krizna situacija poremećaja i nestabilnosti cijena plina na međunarodnom tržištu plina te rast nabavne cijena plina za više od 300% tijekom posljednjih 6 mjeseci, utjecala na poslovanje svih sudionika na tržištu plina pa i na IVAPLIN kao Vašeg opskrbljivača plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastala nemogućnost podmirivanja novčanih obveza prema dobavljaču od kojeg smo nabavljali plin, rezultat je niza izvanrednih okolnosti na koje IVAPLIN nije mogao utjecati i koje su dovele IVAPLIN u poteškoće s nabavom plina za krajnje kupce po cijenama neodrživim za poslovanje IVAPLIN-a.

S činjenicom da se od mjeseca studenog 2021. godine IVAPLIN nalazi u situaciji da nabavlja plin po višestruko većoj cijeni od regulirane cijene po kojoj plin prodaje kućanstvima, IVAPLIN je detaljno prethodno upoznao HERA-u i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predlažući mjere s kojima bi se spriječila potencijalna veća šteta za poslovanje IVAPLIN-a i gubitak kupaca, ali na žalost nismo uspjeli u tome. Aktualna situacija višestrukog porasta cijena na europskim veleprodajnim tržištima plina je rezultirala daljnjim enormnim porastom nabavnih cijena plina daleko iznad prodajnih cijena prema krajnjim kupcima te daleko izvan granica raspona regulirane krajnje cijene plina za kućanstva koje IVAPLIN opskrbljuje kao opskrbljivač u obvezi javne usluge."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio i na to da je početkom ožujka hrvatsko podzemno skladišta plina Okoli "presušilo" te je tvrtka Podzemno skladište plina, koja upravlja infrastrukturom u Okolima, izvijestila da od 7. ožujka nadalje radi u "načinu rada utiskivanje". Pojednostavljeno, nema više izvlačenje plina radi trošenja, nego se u njega utiskuje novi plin koji će se trošiti od 1. listopada.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo