analiza ivane ivande rožić / Zbog dva glasa manje, Turudić bez imenovanja: Predsjednik Visokog kaznenog suda je sudac koji se ne pojavljuje baš u javnosti

Pobijedio je sudac Željko Horvatović i to sa šest glasova, dok je Ivan Turudić dobio, kako doznajem, četiri glasa.

31.3.2021.
19:33
VOYO logo

Osim odluke o pokretanju stegovnog postupka osječkih sudaca, DSV je cijelo prijepodne imao i intervjue s kandidatima za čelna mjesta tri važne institucije, između ostalog i za Visoki kazneni sud. Iako se očekivalo, Ivan Turudić kojeg je bivši ministar Bošnjaković postavio da oformi taj sud - nije prošao. Izabran je Željko Horvatović

Što je presudilo ovakvoj odluci? Presudili su intervjui, ali usudila bih se reći i aktualna trenutna situacija u zemlji, a znamo da suci se trenutačno gledaju više nego ikad, pogotovo nakon što je Zdravko Mamić teško optužio osječke suce, ali i mnogobrojne suce sa drugih sudova. Dakle, iako se očekivalo da će Ivan Turudić nastaviti obnašati tu funkciju čelne osobe Visokog kaznenog suda, to se na kraju nije dogodilo. Pobijedio je sudac Željko Horvatović i to sa šest glasova, dok je Ivan Turudić dobio, kako doznajem, četiri glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Željka Horvatovića, sudac koji je poznatiji sa suđenja Branimiru Glavašu. Riječ je o sucu koji je pritajen, koji nije bio pretjerano eksponiran u javnosti, koji nije baš previše niti izlazio u javnost sa nekakvim informacijama, niti davao previše izjava nama novinarima. Što se tiče predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, točnije najvećeg suda u zemlji, tu Državno sudbeno vijeće nije donijelo odluku i to iz jednostavnog razloga - jer nitko od prijavljenih kandidata nije dobio tih šest potrebnih glasova tako da je taj javni poziv, odnosno natječaj poništen pa će se on ponoviti.

DSV je također raspisao javni poziv za čelno mjesto predsjednika Vrhovnog suda, ali ne po onim uvjetima koje je tražio predsjednik Zoran Milanović već će on trajati 30 dana kako je to uobičajeno, a ne 15 dana kao što je to predložio Zoran Milanović. Raspitala sam se i malo kako će izgledati sada taj slučaj što se tiče Zdravka Mamića, točnije što se tiče tih dvoje osječkih sudaca porotiv kojih se pokreće stegovni postupak. To suđenje će izgledati kao što inače izgleda na drugim običnim sudovima, da tako kažem, samo što će se rasprave održavati u Državno sudbenom vijeću, već je i zakazano prvo ročište koje će biti u travnju. Tu i sudac Krušlin i sudac Vekić, naravno i odvjetnik suca Krušlina, Ljubo Pavasović Visković imaju pravo predložiti svoje svjedoke, imaju pravo predložiti dokaze, a onda će se o tome odlučivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jedva dočekao /

Mamić o suspendiranim sucima: 'Nisu smijenjeni radi druženja s Mamićem! Ja imam misiju...'

Image
Jedva dočekao /

Mamić o suspendiranim sucima: 'Nisu smijenjeni radi druženja s Mamićem! Ja imam misiju...'

Ono što je bitno, dakle tročlano vijeće koje je zaduženo za slučaj, ono ne smije biti niže rangirano od onih kojima se sudi. S obzirom da je riječ o sucima Županijskog suda u Osijeku, Vijeće mora biti sastavljeno ili od sudaca Županijskog suda ili od sudaca Vrhovnog suda. Vidjet ćemo koliko će to sve trajati. Iz DSV-a kažu da je ovaj postupak hitan i prioritetan i da bi sve trebalo biti gotovo u najkraćem roku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo