RTL Direkt / Zbog korone će rasti broj umrlih od raka! Naš glumac u jeku pandemije otkrio bolest: 'Ja sam među dobrom statistikom'

Matija Jakšeković je zbog pandemije propustio inače nezaobilazan sistematski pregled, na jesen je otkrio da boluje od raka prostate

11.11.2021.
23:00
VOYO logo

Dok se mi bavimo virusom, karcinom se širi. Za vrijeme pandemije, u bolnice je primljeno 20 posto pacijenata manje nego inače, a za to vrijeme i potrošnja lijekova za rak pala je za 20-30 posto.

Studije pokazuju da bi se za 20 posto mogao povećati broj umrlih od raka. A ako znate da smo po broju novooboljelih i po stopi izliječenja, među najgorima u Europskoj Uniji, kao i uvijek, onda možemo pretpostaviti da nas čekaju i najteže posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristina Čirjak pronašla je čovjeka koji je svake godine uredno išao na sistematski pregled, jedan je propustio za vrijeme korone, i sada ima rak. Sistematske i preventivne preglede nikada nije preskočio. Nikada osim 2020. Umjesto u veljači, liječniku je otišao tek najesen. I tada mu je otkriven rak prostate.

"To se pokazalo dosta problematično jer mi je karcionom ušao u drugi stadij i proširio se na limfu i to je već zahtijevalo kemoterapiju što se moguće ne bi dogodilo da sam pregled obavio na vrijeme kao što sam i planirao", rekao je Matija Jakšeković, glumac i producent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planove je ovom 39-godišnjem glumcu poznatijem kao prodavač Vlado iz Bibinog svijeta poremetila korona.

"Ali kako je krenula epidemija, pandemija lockdown, kako su bolnice počele odbijati sve nebitne preglede tako se ta stvar odužila skroz do jeseni iste godine", dodaje Jakšeković koji priznaje i kako se ponekad pita što bi bilo da je na pregled otišao na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, lani je u bolnicama smanjen prijem pacijenata u akutnim stanjima za 21 posto, a najmanje ih je primljeno u ožujku, čak upola manje nego inače. Osim toga, pala je potrošnja baznih citostatika za oko 20 posto, a smanjena je dijagnostika i liječenje pa bi se u Europi za 20 posto mogla povećati smrtnost od raka. Pokazala je to studija koju su proveli hrvatski i austrijski liječnici.

"Novi podaci zaista zorno govore da će povećati broj smrtnosti od određenih vrsta karcinoma. Konkretno za dojku bi to bilo povećanje od 7,5 posto u odnosu na početak kada je ta bolest dijagnosticiran. Problem u Hrvatskoj je što nemamo hodogram liječenja i sada kada je pandemija pokazalo se da je to rak rana", govori Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna. 

U Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka kažu da je za one koje su bile onkološke pacijentice prije pandemije organizirana kakva - takva srb, probleme imaju one koje tek ulaze u taj sustav.

"Imamo gospođu koja nam se javila sa svojom pričom iz Petrinje. Kod nje je bila situacija da na magnetu se nije vidila krvržica, i nakon toga je trebala na ultrazvuk na kojeg je čekala četiri mjeseca i na kraju se ispostavilo da ima teški oblik zloćudnog tumora. Nedopustivo je da netko čeka jedan dan, kamoli mjesecima", dodaje Ivana Kalodjera, predsjednica Udruge žena oboljelih od raka "Nismo same".

Mjeseci će još trebati Matiji da se vrati na glumačku scenu. Volja i želja su tu, ali ne i snaga.

"Dobro sam, dug je oporavak, kemoterapija uzme puno energije, ali bit će to okej, ja sam među dobrom statistikom u ovoj priči", zaključuje Jakšeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika Europske organizacije za rak kaže da oko milijun stanovnika Europe nije dobilo adekvatnu onkološku skrb. Zamislite kakve će posljedice imati Hrvatska, koja je među najgorima u Uniji, i po broju oboljelih i po stopi preživljenja. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo