ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE / Zbog novih opasnih droga alarm se pali i u Europi: u Hrvatskoj od 2005. do danas otkriveno 105 novih spojeva koji razaraju mozak

Protiv novih spojeva teško se boriti - jer nove droge pojavljuju se svakoga tjedna, a da unose opasan spoj u tijelo ne znaju ni oni koji ga kupuju

30.10.2017.
18:17
VOYO logo

Zombi, Galaxy, Rainbow - nove su droge privlačnih naziva i pakiranja, ali zastrašujućih posljedica. "Najveća opasnost novih droga je u tome što niste svjesni što uzimate. Ni onaj koji prodaje ni onaj koji kupuje ne zna što je uzeo i kakve će biti posljedice", tvrdi Željko Petković iz Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Poplava novih droga za cilj ima zaobilaženje zakona. "Dobijete novi spoj  koji ima učinak poput marihuane ili sintetskog kanabinoida ali nije na listi zabranjene supstance", tvrdi Petković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 A takvi novi i opasni spojevi pojavljuju se gotovo svakoga tjedna. Prema dostupnim podacima, u Republici Hrvatskoj u 2015. otkriveno je 19, lani 11, a do rujna ove godine 8 novih spojeva u obliku biljnih mješavina, praha ili tableta.

"Kao takvi se prodaju u navodnike legalno po raznim trgovinama i nama je i zakonodavcu teško doć u kraj tome jer toliko je novih proizvoda da dok vidimo kako djeluje dotle je već nastao novi proizvod", objašnjava prof. dr. sc. Zoran Zoričić, pročelnik Zavoda za alkoholizam KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i novi mladi ovisnik. Uporaba nepoznatih supstanci iznimno je opasna. "Djeluje na promjenu psihomotorike, može doći do mučnine, povraćanja i zatajenja centra za disanje, a najviše se umire zbog poremećaja rada srca", tvrdi Zoričić. Po konzumiranju novih psihoaktivnih tvari među mladima Republika Hrvatska je iznad europskog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo