OČEKUJU JOŠ NALAZA / Zbog obnove pronađena brojna arheološka otkrića. U crkvi otkrili srednjovjekovni grafit lika Majke Božje Remetske

Obnova nakon potresa je u povojima, ali ima i dobrih vijesti. Pet i pol tona teška i 15 metara visoka kupola, skinuta je jutros s tornja svetišta Majke Božje Remetske u Zagrebu

19.2.2022.
22:05
VOYO logo

Sve je moralo biti savršeno izmjereno, provjereno, stegnuto. Pazilo se na svaki detalj jer ipak je riječ o kupoli crkve neprocjenjive povijesne vrijednosti. Oprez za oprezom i jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta promijenilo je vizuru.

"Sva sreća vjetra nije bilo, to smo se bojali. Skidali smo kapu zvonika. Pet i pol tona tešku na visini od 40 metara. Ona sama po sebi je visoka 15 metara, s križom nešto malo više. I to je osnovna stvar koju trebamo maknut da bi mogli sad sve okolo učvršćivat serklaže i vertikale i svega toga ima", kaže Davor Jergović, glavni inženjer gradilišta. 

Svega ima i unutar crkve. Svetište koje ovih dana izgleda poput arheološkog nalazišta. Jer kamo god se okrenuli nešto je novo. Među najzanimljivijim čudima obnove je srednjovjekovni grafit Majke Božje Remetske.

Image
REAKCIJA MJEŠTANA /

Ministrov susjed Branko Štirljević iz Donje Dubrave: 'Kao sused je prva liga, nemam kaj reći'

Image
REAKCIJA MJEŠTANA /

Ministrov susjed Branko Štirljević iz Donje Dubrave: 'Kao sused je prva liga, nemam kaj reći'


"On možda nema umjetničku, ali ima itekako povijesnu vrijednost onoga vremena gdje je netko promatrajući lik Majke božje naslikao Gospu Remetsku kao grafit. Dakle, tu je u sredini Gospa Remetska, a vide se obrisi i sam onaj drveni retabl", objašnjava Antonio Mario Čirko, župnik i upravitelj svetišta Majke Božje Remetske.

A otvor koji je snimila ekipa RTL-a zatvoren je iza potresa 1880.-te što znači da je ovaj grafit star najmanje 5 stoljeća. Ni za ovaj se otvor do sada nije znalo.

"To je prozorčić koji je gledao u crkvu i u kip Majke Božje Remetske. Redovnici pavlini su tako se molili i na neki način to su bile nadzorne kamere toga vremena", kaže Čirko.

No, konzervatori i restauratori misle da će se najveća otkrića naći u sakristiji, najstarijem dijelu ovog svetišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Ovo se mora otvoriti i arheolozi ne znaju što će tu naći, ali smatraju da bi ovdje ispod ovoga poda mogli naći zanimljiva otkrića čak i grobnice", poručuje upravitelj svetišta.

Svaki dan ovdje se otkriva povijest kako bi se obogatila budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo