(NE)NAMJERNI POŽARI / Zbog požara kod Vrpolja uhićen muškarac! Zašto se s požarima povezuje građevinska mafija?

'Skoro 90 posto požara je izazvano nepažnjom', kazao je Ivan Kovačević

17.8.2022.
21:00
VOYO logo

Iza kuće je bacio žar i tako izazvao veliki požar kod Vrpolja gdje ponovno gori. Ustanovila je to šibenska policija i privela osumnjičenog.

Upravo ljudska nepažnja uzrokuje većinu požara, ali ima i onih koji pale iz namjere, s jasnom računicom. RTL-ov Goran Latković istražio je može li se i kada opožareno šumsko područje prenamijeniti u građevinsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je lokaliziran, a onda se kroz dan ponovno aktivirao. Požar kod Vrpolja gase kanaderi i vatrogasci. Samo jučer spaljeno je oko 100 hektara površine. 36-godišnjak koji je izazvao požar, iza rešetaka je.

"Utvrdili smo kriminalističkim istraživanjem da se radi o jednoj gruboj nepažnji. Da je 36-godišnjak odbacio žar u blizini svoje kuće. Tu je nastala jedna manja vatra, a ona je nošena vjetrom izazvala požar većih razmjera", kazao je Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko-kninske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednomjesečnom istražnom zatvoru je i 28 godišnjak koji je između 5. i 7. srpnja sumnjaju zapalio tri požara kod Dubrovnika. U MUP-u kažu da su zabilježili više od 4.900 požara na otvorenom prostoru, a od toga je 336 njih nastalo kao posljedica kaznenog djela. Zbog namjerno izazivanja požara može se u zatvor do pet godina, a iz nehaja do tri.

Image
objekti nisu ugroženi /

Opet gori na području Vrpolja! Tucaković: 'Požar se ponovno aktivirao. Poslali smo i dva kanadera'

Image
objekti nisu ugroženi /

Opet gori na području Vrpolja! Tucaković: 'Požar se ponovno aktivirao. Poslali smo i dva kanadera'

"30 godina sam u vatrogasnom sustavu, vrlo malo je namjernih požara. To se mjeri u postotcima, 1, 2 ,3 posto. Skoro 90 posto požara je izazvano nepažnjom. Ne namjerom neopreznosti ljudi. Ovo ostalo 7 do 10 posto su vam prirodne neprilike, nepogode, gromovi i tako te stvari", tvrdi Ivan Kovačević, zapovjednik vatrogasne postrojbe Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom malom broju namjerno izazvanih požara kriju se piromani, osobe s mentalnim poremećajem, ali i oni koji se žele financijski okoristiti. Podmetanjem požara u šumi dolazi do mogućnosti prenamjene zemljišta u građevinsko, 10 godina nakon požara. Pa građevinska mafija vidi priliku u apsurdima zakona.

"Na tržištu nekretnina zemljište koje je pod šumom, samo područje koje je pošumljeno vrijedi znatno niže, od vrijednosti šumskog područja koje je zahvaćeno požarom. To je naprosto zato što zakon daje potencijalnu mogućnost da se opožarena područja privedu građevinskoj svrsi, dok šumsko područje to nema", kazao je Milko Križanović, odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo tri dalmatinske županije koliko su zahtjeva za prenamjenom opožarenog šumskog područja zaprimili, do zaključenja teksta nitko nije odgovorio!

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo