već su napisani / Zbog predsjedničkih izbora: Odgođeno donošenje zakona o referendumu i sukobu interesa

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zakon o referendumu, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, prošao je sve koordinacije, no zapelo je na premijeru

10.10.2019.
9:30
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Odgođeno je donošenje zakona o referendumu i sukobu interesa, piše u petak Jutarnji list, navodeći da su oba zakona napisana, ali i prolongirana zbog predsjedničkih izbora.

Novi Zakon o referendumu, koji je radna skupina Ministarstva uprave na čelu s bivšom predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec dovršila još u svibnju, bit će donesen tek u prvom kvartalu iduće godine, a novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa očito će dočekati neku novu Vladu jer ga sadašnja garnitura u Banskim dvorima planira donijeti tek u zadnjem tromjesečju 2020. navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o referendumu, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, prošao je sve koordinacije, no zapelo je na premijeru koji je očito procijenio da mu je politički mudrije ne otvarati tu temu prije predsjedničkih izbora, iako je nacrt zakona zapravo jako dobar i slijedi dobru praksu švicarskog modela i preporuke Venecijanske komisije.

U Vladi neslužbeno potvrđuju da se o tom zakonu moraju usuglasiti premijer i novi ministar uprave Ivan Malenica, no ne govore zašto je taj zakon odgođen za iduću godinu. Ni u Ministarstvu uprave ne odgovaraju detaljnije što se dogodilo s postojećim nacrtom i zašto još ne ide u proceduru, tek govore načelno što bi novi zakon trebao donijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važećim Zakonom o referendumu nisu uređena mnoga pitanja koja u praksi dovode u pitanje objektivnost i transparentnost provedbe referenduma. Kako bi ispunio svoju demokratsku svrhu, institut referenduma mora biti primjereno uređen zakonom. S konkretnim izmjenama bit ćete upoznati tijekom javnog savjetovanja, no naglašavamo da će se donošenjem novog zakona znatno poboljšati zakonodavni okvir instituta referenduma te omogućiti građanima djelotvorniji utjecaj u procesima političkog odlučivanja, poručuju u Ministarstvu.

Kada je, pak, riječ o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, nijedna verzija koja je izrađena za vrijeme bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića nije zadovoljila novog ministra pa će se ponovno formirati nova radna skupina, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo