Novi problemi / Zbog propusta u nabavi udžbenika "Škola za život" ostaje bez 6,5 milijuna kuna europskog novca

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Agenciji DEFCO sporni su i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica

31.10.2019.
8:37
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

U jeku štrajka i traženju većih koeficijenata za učitelje i profesore Hrvatska će iz proračuna, uz sva dosadašnja davanja, morati izdvojiti još dodatnih 6,447.294,69 kuna.

Iznos je to neprihvatljivih troškova koje je nadležna agencija DEFCO, u Hrvatskoj zadužena za učinkovito upravljanje sredstvima Europskog socijalnog fonda, odbila financirati, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, ministrica znanosti obrazovanja Blaženka Divjak u prvom zahtjevu za financijsku nadoknadu europskog novca za "Školu za život", točnije za dio projekta koji je nosio naziv "Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme (CKR)", ostala je bez 25 posto europskog novca. Taj će se iznos morati nadoknaditi iz proračuna.

U Ministarstvu obrazovanja, zbog "Škole za život", predali su prvi zahtjev za nadoknadu sredstava za razdoblje od 1. ožujka do 31. prosinca 2018. godine u kojem je iz fondova EU potraživano 25,091.469,07 kuna. Iako Hrvatskoj još službeno nije refundirano, europskoj agenciji prihvatljivo je 17,247.459,04 kuna troškova, dok je u ostatku od gotovo 6,5 milijuna kuna nadležna Europska agencija otkrila nepravilnosti i odlučila ne refundirati taj iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema mišljenju nadležne agencije (DEFCO), ključni razlog neprihvatljivih troškova leži u propustima učinjenima u procesu javne nabave udžbenika. U spomenutih 6,4 milijuna kuna, bez kojih smo ostali, nisu uračunati samo propusti u javnoj nabavi udžbenika, agenciji DEFCO sporni su i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica.

"Prioritet Ministarstva je razjasniti činjenice zbog kojih su određeni troškovi proglašeni neprihvatljivima te je od odgovorne osobe za projekt pomoćnice ministrice Lidije Kralj zatraženo da navedeno i obrazloži te prevenira. Ministarstvo je osiguralo sredstva za financiranje aktivnosti koje se ne mogu financirati iz fondova", poručili su iz Ministarstva naglasivši da se reforma kontinuirano financira i iz državnog proračuna i iz fondova EU te da imaju predviđen novac za ovakve situacije, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak traži očitovanje zbog pogreške s nabavom udžbenika

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da je zatražila očitavanje zbog pogreške u nabavi eskperimentalnih udžbenika "Škole za život", koji su trebali biti financirani iz EU fondova, a sada će se iz državnog proračuna za njih morati isplatiti 6,44 milijuna kuna.

Pojasnila je da se radi o prvom projektu cjelovite kurikularne reforme od 155 milijuna kuna, koji se financira putem Europskog socijalnog fonda. U projektu je nadležna agencija DEFCO proglasila administrativne pogreške u visini od 6,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ističe Divjak, takve vrste korekcija i penalizacije postoje na svim EU projektima u Hrvatskoj.

"Ministarstvo financija zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja radi posebnu proceduru kako će se takve pogreške rješavati", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak kaže da će milijardu kuna, za koliko raste proračun njezina ministarstva u idućoj godini, biti uključeno u troškove plaća u obrazovanju i znanosti.

"Najveći dio toga ide na plaće, osnovice, a po potrebi će biti i koeficijenti, ako Vladina uredba bude donesena na vrijeme, odnosno za kompenzacije ako ne bude", rekla je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo