ne miri se s odlukama / Plenković tužio Povjerenstvo za sukob interesa, Novaković poručila: 'Bolje to nego javno obrušavanje'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Andrej Plenković podnio je dvije tužbe protiv Povjerenstva za sukob interesa

28.2.2020.
10:30
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković ne miri se s odlukama Povjerenstva za sukob interesa u kojima se konstatira da je prekršio načela savjesnog i transparentnog obnašanja dužnosti pa je pred Upravnim sudom u Zagrebu podigao dvije tužbe protiv odluke toga tijela.

Jednom tužbom pokušava osporiti odluku Povjerenstva vezanu uz imenovanje njegova kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Irske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva komentirala je tužbe premijera uoči današnje sjedice. 

"Svatko ima pravo na tužbu, bolje to nego javno obrušavanje na Povjerenstvo, inzistirat ćemo da se rasprava održi, ali iznenađeni smo brzinom kojom sudovi donose odluke u tom slučaju. Gotovo da u realnom vremenu imamo odluke", kazala je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava je, po njezinim riječima, bila zakazana za četvrtak, a poziv im je stigao u vrlo kratkim rokovima, odnosno prije tri dana pa su tražili odgodu rasprave kako bi im se ostavilo vrijeme da se pripreme, a ne da se ona uopće ne održi.

Istoga dana su, međutim, dobili rješenje suda da se rasprava neće održati s obzirom da je tužitelj odustao od održavanja rasprave. No, nakon toga su, temeljem očitovanja tužitelja, zatražili da se rasprava održi s prijedlogom saslušanja određenih osoba, rekla je Novaković, koja očekuje da se rasprava održi prije donošenja odluke jer imaju ista prava kao tužitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković, po pisanju medija, jednom tužbom pokušava osporiti odluku Povjerenstva vezanu uz imenovanje njegova kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok drugom tužbom pokušava osporiti odluku koja se odnosi na put visoke Vladine delegacije na godišnju skupštinu Europske pučke stranke u Helsinki.

Malenica: Plenković ne radi pritisak na Povjerenstvo za sukob interesa

Ministar uprave Ivan Malenica ustvrdio je u petak da premijer Andrej Plenković ima pravo na Upravnom sudu pokrenuti tužbu jer smatra da Povjerenstvo za sukob interesa nije nadležno za određivanje kada se neki dužnosnik ogriješi o načela obnašanja javne dužnosti, te da to nije pritisak na rad Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka osoba koja smatra da je javno pravno tijelo u svojoj odluci povrijedilo određeno materijalno pravo može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom", rekao je Malenica novinarima.

Na pitanje treba li Povjerenstvo određivati tko se ogriješio o načela obnašanja javne dužnosti, Malenica je odgovorio kako smatra da, prema članku 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, načela trebaju biti pomoćno pravno sredstvo prilikom odlučivanja o tome je li neki dužnosnik bio u sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgnuo je ocjenu da je to Vladin udar na Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ili pritisak premijera Plenkovića na njegov rad.

"Premijer ima pravo uložiti pravni lijek, kao i svaka osoba koja nije zadovoljna sa odlukama Povjerenstva. Upravni sud će odlučiti je li Povjerenstvo radilo svoj posao onako kako treba, dakle, kao neovisno sudsko tijelo", istaknuo je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje smatra li da Povjerenstvo dobro radi svoj posao, Malenica je odgovorio kako bi trebalo uzeti u obzir presude upravnih sudova i odluke Ustavnog suda da u određenim predmeta Povjerenstvo nije postupilo sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

"Svu tu praksu upravnih sudova i Ustavnog suda uzet ćemo u obzir prilikom izrade novog zakona", najavio je poručivši da Povjerenstvo i dalje treba biti neovisno i nepristrano tijelo koje će odlučivati o sukobu interesa državnih  dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radna skupina za izradu novog zakona o sprječavanju sukoba interesa trebala bi početi raditi kroz petnaestak dana, a novi zakon trebao bi biti donesen u mandatu ove Vlade.

"Vidjet ćemo kad će biti parlamentarni izbori, ali svakako stignemo donijeti kvalitetan propis", rekao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo