SULUDA OPTUŽBA / Zbog raketiranja Banskih dvora ispitani bivši piloti JNA: 'Po nalogu Tuđmana, eksploziju je izazvao Stipetić'

Hrvatska je podigla kaznenu prijavu u kojoj tvrdi je napad izveden s ciljem ubojstva Franje Tuđmana

30.12.2018.
14:40
VOYO logo

U Beogradu su prošlog tjedna, na zamolbu Hrvatske, saslušani bivši piloti JNA na temelju kaznene prijave da su 1991. godine raketirali Banske dvore s ciljem ubojstva prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, piše RTS. 

Na saslušavanju u zgradi Specijalnog suda u Beogradu bio je i hrvatski tužitelj, a ispitivanje je vodio sudac Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. U četvrtak su ispitani general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksploziju izveo Petar Stipetić!?

Prema hrvatskoj prijavi oni su po naredbi Bajića bombardirali Banske dvore u vrijeme sastanka Tuđmana, Mesića i Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin.

Njihova obrana osporava te navode i tvrdi da je eksploziju u Banskim dvorima, po nalogu Tuđmana, izveo hrvatski general Petar Stipetić koristeći bojna sredstva iz zauzetih skladišta JNA. Srpski piloti se tijekom ispitivanja pred sucem nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja službene tajne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bajić priznao da je naredio raketiranje

Branitelj jednog od prijavljenih Dušan Bratić rekao je za Tanjug da je sudac iskazao veliko nepoštovanje prema okrivljenima i njihovim odvjetnicima jer im nije dozvolio da pročitaju kaznenu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je navodno neprimjereno komentirao njihove navode da je njihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično. 

Nakon pokretanja istrage prošle godine, Bajić je u izjavama za medije priznao i da je naredio granatiranje Banskih dvora. "General Bajić je u skladu s odlukom štaba Vrhovne komande Oružanih snaga SFRJ, da se za svaki napadnuti i zauzeti objekt JNA odmah uništi po jedan objekt od ključnog značaja za Hrvatsku, isplanirao, između ostalog, udar i na Banske dvore, ali ga je Tuđman pretekao", kazao je Bratić, piše RTS.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo