I hrana je energija / Zbog rata, straha od gladi, hranu zabranile izvoziti Ukrajina, Srbija. Što planira Hrvatska, pitali smo ministricu

Prvo Ukrajina koja je četvrti najveći izvoznik hrane u svijetu. Kakve su naše zalihe i treba li i Hrvatska zabraniti izvoz?

9.3.2022.
21:00
VOYO logo

Ukrajina je odlučila blokirati izvoz žitarica, šećera, soli i mesa do kraja ove godine.  Ukrajina, četvrti najveći izvoznik hrane u svijetu, čini oko 20 posto uvoza pšenice u EU, što bi zbog zabrane izvoza moglo značiti brojne nestašice hrane na cijelom kontinentu.

Da je počelo punjenje zaliha u Europi, potvrđuje i potez u Srbiji, koja zabranjuje izvoz pšenice i brašna. Upitali smo i hrvatsku ministricu poljoprivrede - kakve su naše zalihe i treba li i Hrvatska zabraniti izvoz. Ovako je odgovorila ministrica Marija Vučković:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče zabrane kretanja roba na tržištu EU, ona nije sukladna s ugovorom o funkcioniranju, a ni s drugim dijelovima pravne stečevine. U ovim vremenima razmišlja se o različitim modelima kako bi se osigurala neophodna opskrba na vlastitom tržištu. Hrvatska će učiniti sve što je potrebno da bi pridonijela prehrambenoj sigurnosti građana i isto tako da bi omogućila rad hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo