ZA SVAKI SLUČAJ / Zbog rata u Ukrajini trebamo biti u stanju pripravnosti: 'Uredite svoja skloništa, ali i ruksak osobne zaštite'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Uputa Grada Zagreba upraviteljima zgrada koje ih imaju je da polako urede svoja skloništa. Ne šire paniku, nego da budemo u stanju pripravnosti.

22.3.2022.
17:00
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Stanari zgrade nadomak Bundeka nisu se nadali da će ikada više morati ulaziti iza vrata svojih skloništa. No, nedavno su dobili dopis da skloništa, za svaki slučaj, moraju počistiti i urediti.

"Naše sklonište nije iznajmljivano, nije devastrirano. Tako da smo ga sada samo još dodatno očistili i dezinsekciju napravili i tako da je načelno ono spremno nadam se za nikada", kaže predstavnik suvlasnika zgrade, Milenko Kovačević.

No gospodinu Milenku ovaj podrum izaziva i posebne emocije. Kada je bio na ratištu, tu mu se skrivala obitelj.

Image
manji broj skloništa /

Manji broj skloništa u glavnom gradu: Zagreb ima oko 1060 skloništa u koja se može skloniti oko 170 000 Zagrepčana

Image
manji broj skloništa /

Manji broj skloništa u glavnom gradu: Zagreb ima oko 1060 skloništa u koja se može skloniti oko 170 000 Zagrepčana

"Moja kćer je bila poznata u zgradi jer je ona prije ovoga koji je imao ključeve stizala dolje. Pa su rekli na kraju da će njoj dat ključeve, iako je imala 5, 6 godina. Ali je za svaki znak uzbune ona prva trčala dolje", objašnjava Kovačević.

Ovo je atomsko sklonište izgrađeno '83. i ima ono osnovno, preklopne krevete za 130-ero ljudi, suhe WC-e, spremnike za pitku vodu, sustav za ventilaciju.

Generatore u slučaju nestanka struje pa i prolaz za nuždu ako izlaz bude zatrpan. To je jedno od 1060 skloništa u Zagrebu, od kojih je 800-tinjak u posjedu suvlasnika stambenih zgrada, ostala su gradska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razloga za paniku nema u ovom trenutku, ali mi ne možemo znat što nas čeka sutra. Ako govorimo da s vlastitom imovinom moramo upravljat manirom dobrog gospodara, trebamo se o njoj i brinuti", smatra Mario Hrgović, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za civilnu zaštitu i sigurnost.

Mnoge zgrade svoja su skloništa nakon rata prenamijenila, zapustila ili natrpala stvarima.

"Firma koja je došla meni u moju zgradu u sklonište kaže mi moramo napravit dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju jer ulaskom, ako dovede ljude ovdje oni će se zaraziti", poručuje predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba, Zdravko Vladanović.


No stručnjaci kažu, u slučaju običnog rata, svako sklonište pod zemljom je dobro, bilo podrum ili garaža, no, ističu, ima važnijih stvari.

"Svaki mudar ili pametan čovjek će si napravit nešto što se zove ruksak osobne zaštite. Prva medicinska pomoć, zaštitne maske, zaštitna odijela, nešto hrane, konzerve, nešto vode", napominje Zvonko Orehovec, stručnjak za nuklearno-biološko-kemijsku obranu.

No najvažnije od svega, u ovim teškim vremenima bitno je sa sobom uvijek nositi zdrav razum i pozitivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo