povećanje za 20-ak dana / Zbog rekordne inflacije i mirovine idu gore. Objavili koliko će rasti prosječna mirovina

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Zbog visoke inflacije, odnosno rasta potrošačkih cijena, umirovljenike čeka rekordno usklađivanje mirovina

19.8.2022.
16:52
Hrvoje Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Inflacija ili stopa rasta potrošačkih cijena ne posustaje i prema objavi Državnog zavoda za statistiku (DZS) u srpnju iznosi rekordnih 12,3 posto na godišnjoj razini. Za izračun polugodišnjeg usklađivanja mirovina od 1. srpnja konačna stopa potrošačkih cijena za prvo polugodište 2022. godine u odnosu na prethodno polugodište iznosi 5,9 posto.

Naveli su to danas u svojoj objavi iz Hrvatske stranke umirovljenika na Facebook stranici te dali izračun koliko bi trebala porasti prosječna mirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalju su napisali: "Državni zavod za statistiku je danas, 19. kolovoza, objavio iznos prosječne bruto plaće za lipanj koja iznosi 10.492,00 kuna. Prema tome, za razdoblje od siječnja do lipnja 2022. godine u odnosu na razdoblje srpanj-prosinac 2021. godine stopa rasta bruto plaća iznosi 6,2 posto. Iz ovih javno dostupnih i poznatih podataka prema formuli usklađivanja u omjeru 70:30, postotak usklađivanja mirovina iznosi 6,11 posto. To bi na sadašnju prosječnu mirovinu od 2708 kuna bilo povećanje od 165 kuna. Dosadašnja AVM od 73,13 kuna povećava se na 77,60 kuna, pa bi maksimalna obiteljska mirovina (osobna +dodatak) s predloženih 5850 kuna (80 x AVM) bila limitirana na 6208 kune. Dakle, umirovljenici će rekordan iznos usklađivanja mirovina primiti u rujnu, na mirovini za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo