Kad zabava izmakne kontoli / Kladionicama posao cvate, raste i broj ovisnika: 'Zbog duga sam legao na prugu'

Nekima je gledanje utakmica dovoljno adrenalina, no neki traže dodatnu dozu pa po nju odlaze u kladionice

10.7.2018.
7:00
VOYO logo

Utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva mnogi Hrvati prate uz listić iz kladionice. No, tanka je granica između klađenja i ovisnosti. Podaci govore da je u Hrvatskoj o kocki i klađenju ovisno oko 2 i pol posto populacije.

Nekima je gledanje utakmica dovoljno adrenalina. No, neki traže dodatnu dozu pa po nju, ali i potvrdu svojih nogometnih predviđanja, odlaze u kladionice kojima za vrijeme svakog prvenstva posao cvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o volumenu ukupne uplate i ona je porasla na razini od 27 posto što je zapravo i uobičajeno jer tako veliki događaj koji bude interes velikog broja ljudi", pojašnjava nam Ana Jazić, glasnogovornica Hrvatske lutrije. 

U Hrvatskoj postoji još 5 privatnih priređivača igara na sreću klađenja. Iako im je cilj zarada i oni su svjesni da je to igra visokog rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna se odnosi na edukaciju naših djelatnika, a druga se odnosi na edukaciju srednjoškolskih profesora glede prevencije maloljetničkog klađenja", rekla nam je tajnica Hrvatske udruge za igre na sreću Matea Mateković.

A kako izgleda kada zabava izmakne kontoli priča nam ovisnik o klađenju "Luka" koji je zbog listića skoro izgubio život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog količine duga koji se nakupio. Zbog toga sam otišao na prugu, ali na kraju sam shvatio dok sam bio 4 dana na psihijatriji jer je izašla policija, dok to sve onda razmišljaš malo nije to bilo odmah, bi zapravo to bio nikakav izlaz, to bi bilo bježanje od problema".

Kladiti se počeo iz zabave prije 10-ak godina. Sve je krenulo od 5 kuna, a najviše je uložio 5 tisuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svoju ljubav sam prema sportu zapravo pretvorio u ovisnost. Tražio sam adrenalin, tražio sam kako doći do lake love, nešto priuštiti supruzi, obitelji. To su neke prve zamisli kockara koji je ovisan", ističe.

On i drugih 17 pacijenata liječe se u jedinoj dnevnoj bolnici za liječnje ovisnosti o kocki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bezuspješno pokušavate smanjiti ili kontolirati svoje klađenje, da povećavate uloge, da se nastavljate kladiti unatoč nekimm štetnim posljedica koje imate ili na obiteljskom ili poslovnom planu", priča nam voditelj Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju Sv. Ivan Davorom Bodorom

Luka utakmicu Hrvatske za polufinale nije ni pogledao zbog iskušenja. Kaže siguran je da će jednoga dana opet gledati nogomet kao pravi navijač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo