PROBLEMI U IVANCU / Zbog spajanja s varaždinskim vodovodom tražili su referendum - nisu ga dobili. Batinić: 'Postavit ću Ćoriću jedno pitanje'

Batinić je kazao i da će koristiti sve legitimne okvire da dođu do dogovora

14.2.2022.
22:52
VOYO logo

Vlada nije odustala od svoje uredbe o spajanju vodoopskrbnih poduzeća manjih s većim gradovima. Tako bi od sadašnjih 150 opskrbljivača vodom, ubuduće trebalo biti njih samo 40. Zvuči kao logična racionalizacija ali u manjim gradovima se boje da će im zbog toga uz plin struju i sve ostalo što poskupljuje svima ostalima njima sad poskupjeti i voda, zato jer je u većim gradovima s kojima se spajaju, voda već skuplja. 

U otporu toj Uredbi najdalje su otišli u Ivancu gdje su htjeli organizirati i referendum protiv spajanja s Varaždinskim vodovodom ali ministar Ivan Malenica zabranio im je referendum jer kaže nije u skladu sa zakonom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome je u RTL Direktu govorio gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić

"Treba više referenduma da postanemo Švicarska. Naime, radi se o tome da je Zakon o vodnim uslugama koji je donesen 2019. predvidio da Vlada uredbom uredi koliko će biti javnih isporučitelja vodnih usluga. Druga stvar što govori da se manje tvrtke pripajaju, znači kompletnu imovinu, ne samo temeljni kapital. Ideja je bila da naše predstavničko tijelo odlučuje o imovini jer gradonačelnik odlučuje o puno manjem iznosu i to je bila tema za referendum. Gradsko vijeće se složilo na moj prijedlog da prepusti odluku građanima što je po nama svima u redu jer je to tvrtka koja funkcionira skoro 60 godina, isporučujemo koliko smijemo i firma je stabilna i okej i ima 2 kune nižu cijenu nego tvrtka kojoj nas se želi pripojiti", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Batinić je kazao da je kod njih trenutna cijena 9 kuna i 20 lipa, a u Varkomu 11,40 za kubik vode.

Image
ministarstvo ih ignorira /

I voda poskupljuje, mali gradovi i općine prijete referendumom. Optužuju velike tvrtke da gubitke prelamaju preko njih

Image
ministarstvo ih ignorira /

I voda poskupljuje, mali gradovi i općine prijete referendumom. Optužuju velike tvrtke da gubitke prelamaju preko njih

"Uz sva poskupljenja očekujemo poskupljenja vodnih usluga. Kad su se zadnji put cijene dizale, dizel je poskupio za tri kune, električna energija, itd. Sporno je ovo što je Zakon o vodnim uslugama zakon nižeg reda od organskog zakona, a Zakon o lokalnoj samoupravi je zakon višeg reda i svi zakoni bi se trebali po njemu ravnati. Zakon o vodnim uslugama derogira Zakon o lokalnoj samoupravi temeljem kojeg smo htjeli raspisati referendum, da Gradsko vijeće odlučuje u imovini", kazao je Batinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo sad oko 150 vodovodnih poduzeća, a zapravo 87 posto vode isporučuje njih samo 30 najvećih, dakle ostalih 120 isporučuju samo 13 posto vode. Na pitanje što će nam toliko opskrbljivača vode, Batinić je kazao da je to tema za razmisliti.

"Ako uzmete 1 posto uštede na 87 ili na 13, gdje je više? Ovdje se ne radi konkretno kao što je ministar Ćorić kazao da želimo direktore, ne. Tvrtka Ivkom vode je optimizirana. Ovo mi je peti mandat, zapošljavamo u gradu temeljem natječaja i nema po babi i stričevima. Što se tvrtke tiče, ona posluje racionalno i ima kao i svi u sustavu određene gubitke. Kod nas oni ne koštaju u onolikoj mjeri kao kod nekih drugih jer imao gravitacijski sustav", kazao je Batinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se samo o gradu Ivancu, nego i susjednim sredinama. Ivkom opskrbljuje na području bivše općine, a to je 6 lokalnih samouprava. Tu je također problem, ne samo u Ivancu. Gubite kompletan nadzor nad upravljanjem razvoja ne samo vodoopskrbnog sustava nego i oborinske odvodnje i gubite polugu razvoja komunalne infrastrukture", kazao je. 

Batinić je objasnio i da su na području Varaždinske županije dva isporučitelja - Ivkom i Varkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Varkomu se pripajaju Ivkom vode i mi bi tada imali 9, 10 posto udjela", kazao je. 

Batinić je kazao i da se pripajanjem gubi ključna poluga za razvoj komunalne infrastrukture i razvoj grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ivkom vode temeljem zakona ispunjavaju kriterij Članka 104. u cijelosti. Što se tiče racionalizacije podržavamo je, ali postavit ću protupitanje Ćoriću zašto ne 5 velikih isporučitelja javnih usluga umjesto ovih 40? Imamo krovnu tvrtku, to su Hrvatske vode, mogao je biti jedan direktor", kazao je Batinić. 

Batinić je komentirao i da se na nesuđenom referendumu trebalo glasati i protiv odluke da se na odlagalište otpada u Jerovcu dovozi i otpad iz Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ivančani su gostoljubivi, miroljubivi ljudi, jednako tako kako bi gledali na susjeda koji vama hoće bez da vas pita iskipati smeće? Na području Ivanca je odlagalište koje je 2008. počela sanacija i ugovor o pravu građana, kompletne dozvole, glase na 6 lokalnih samouprava. 2018. je donesena dinamika zatvaranja odlagališta prema kojoj je u Varaždinskoj županiji otvoren jedino Jerovec. Bila je prepiska prošle godine s ministrom gdje je naloženo da Varaždin mora primati naš otpad. Po količini i dozvolama ne možemo primati drugi otpad. Još i prošle godine sam tražio ministra sastanak, neki dan sam poslao pisani poziv, želim razgovarati", kazao je. 

Batinić je kazao i da će koristiti sve legitimne okvire da dođu do dogovora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo