Sada ili najesen / Zbog spore obnove nakon potresa, oporba u saboru pokreće interpelaciju, Plenković: 'To je uobičajena igra'

Most i Domovinski pokret SDP-ovu inicijativu tek moraju proučiti, no već imaju neke zamjerke

29.6.2021.
19:00
VOYO logo

I dok je premijer zadovoljan tempom obnove - brzinu mu spočitava SDP koji pokreće još jednu interpelaciju o radu Vlade. Prvenstveno traže izmjenu Zakona o obnovi!
 Dio oporbe je uz njih, a šef vladajućih - zbrajajući dosadašnje interpelacije koje su propale - poziva SDP da prestane glumatati. 

Tek tri kuće oštećene potresom u Zagrebu dosad su srušene, a baš kao i u Petrinji - obnova onih s crvenom oznakom - još nije krenula. I stoga SDP pokreće interpelaciju o radu Vlade:

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a: "Ovu interpelaciju možemo smatrati svojevrsnom metaforičkom "nogom u guzicu" kojom želimo pokrenuti Vladu s mrtve točke. I mi ćemo tada sa zadovoljstvom povući ovaj prijedlog, ako Vlada bude radila svoj posao".

S interpelacijom su krenuli bez konzultacija s ostatkom oporbe. No, potporu im daje Možemo!, iako Tomislav Tomašević, otkad je na čelu Zagreba, oko obnove vodi konstruktivne razgovore s Vladom:

Sandra Benčić , saborska zastupnica: "Ako je cilj da otvorimo raspravu svi zajedno o mogućim boljim rješenjima, a mi vjerujemo da jest - naravno da ćemo u tome sudjelovati jer zaista imamo ljude koji su duboko u toj temi i njome se intenzivno bave".

Most i Domovinski pokret SDP-ovu inicijativu tek moraju proučiti, no već imaju neke zamjerke:

Vesna Vučemilović, saborska zastupnica: "Ova inicijativa je rezultat njihovog dogovora gdje se oni na neki način sada postavljaju kao privjesak platforme Možemo koja je upravo na obnovi i na potresu u Zagrebu temelji svoje cijelo političko djelovanje do sada".

Nikola Grmoja, saborski zastupnik: "Što se tiče interpelacije - da, samo pitanje kada će doći na dnevni red. Mislim da bi bilo pametnije svim kolegama doći na teren, ovdje na Banovinu, poslušati ljude i njihove probleme artikulirati u Hrvatskom Saboru".

Premijer interpelaciju nije vidio, a na SDP-ove kritike da je obnova prespora - oštro odgovora:

Andrej Plenković, predsjednik Vlade: "Kad netko tako snažno izgubi na lokalnim izborima, kad ima 13 posto rejting, onda mora glumiti da nešto radi. To je još jedna uobičajena igra koju gledamo godinama, bile to inicijative o nepovjerenju ili interpelacije. Sve to skupa će doći na dnevni red Sabora, bit će odbijeno i doviđenja!"

A hoće li doći do sredine srpnja, ili tek na jesen - još se ne zna. No, jedno je sigurno, oporba i vladajući ni oko obnove ne pronalaze zajednički jezik, baš kao ni u slučaju izbora predsjednika Vrhovnog suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo