izvješće o radu povjerenstva / Zbog sukoba interesa dužnosnici lani kažnjeni s gotovo pola milijuna kuna

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je na zahtjev dužnosnika dalo 122 obrazloženja mišljenja, a pokrenulo je ukupno 117 postupaka za utvrđivanje sukoba interesa

8.6.2015.
15:28
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika lani je donijelo 98 odluka u kojima su dužnosnici koji su se našli u sukobu interesa kažnjeni s ukupno gotovo pola milijuna kuna, navodi se u izvješću o prošlogodišnjem radu koje je Povjerenstvo uputilo Hrvatskom saboru.

Povjerenstvo je lani pokrenulo ukupno 117 postupaka za utvrđivanje sukoba interesa, a u 36 slučajeva utvrdilo je da nema osnove za pokretanje takvog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjev dužnosnika dalo je 122 obrazloženja mišljenja, te dodatnih 37 mišljenja na zahtjev osoba koje nisu bile dužnosnici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U izvješću se napominje kako je, zbog nepreciznog zakona, Upravni sud u jednom slučaju protumačio kako je Povjerenstvo nadležno utvrditi tko se sve smatra dužnosnikom, odnosno na koga se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju, međutim, da su ravnatelj HRT-a Goran Radman i jedan član Vijeća za elektroničke medije još 2013. pokrenuli upravni spor, osporavajući nadležnost Povjerenstva u njihovim slučajevima. Iako je sud po zakonu dužan odlučiti u roku od 60 dana, tijekom 2014. nije bilo zakazano ni jedno ročište pa Povjerenstvo napominje kako još nije jasno hoće li se praksa upravnih sudova razvijati u istom pravcu.

Radman je, naime, podnio tužbu protiv Povjerenstva, tvrdeći da kao glavni ravnatelj HRT-a ne mora ispoštovati odluku Povjerenstva te podnijeti imovinsku karticu, jer nije državni dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo u izvješću ocjenjuje kako lani nije došlo do značajnijeg napretka u razumijevanju situacija koje bi mogle predstavljati potencijalni sukob interesa, što se, kažu, vidi i iz podatka da se najčešće povrede zakona odnose na članstvo dužnosnika u upravnim tijelima i nadzornim odborima trgovačkih društava, ustanova ili izvanproračunskih fondova koji nisu utvrđeni kao pravne osobe od posebnog interesa države.

Dužnosnici su lani Povjerenstvu podnijeli ukupno 1.176 izvješća o imovinskom stanju, za koja je Povjerenstvo provelo prethodnu administrativnu provjeru, u kojoj je 559 dužnosnika pozvalo da nadopune imovinske kartice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici su najčešće "zaboravljali" navesti podatak o iznosu godišnje plaće, podatke o vjerovnicima i sl.

Tijekom provjere utvrđeno je i kako 153 dužnosnika nije dostavilo imovinske kartice nakon prestanka mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo se u izvješću žali na izostanak "jasno i javno izražene osude svakog oblika koruptivnog ponašanja koja obuhvaća i javnu osudu svakog primjera utvrđenog sukoba interesa".

Navode kako političari, ne razumijevajući pravilno normativni okvir u kojem djeluju pojedina tijela, često javno iznose teze o instrumentaliziranju institucija, čime se, upozorava Povjerenstvo, neopravdano slabi autoritet i povjerenje koje bi te institucije trebale imati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju kako je osnovni cilj Povjerenstva bilo jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti, ali i kako stvarno uspješno suzbijanje korupcije ovisi o suradnji i o zajedničkim naporima različitih državnih tijela, nevladinih organizacija i medija, unutar države, ali i na međunarodnoj razini.

U izvješću se navodi i kako je lani, nakon dva rebalansa državnog proračuna, za rad Povjerenstva bilo osigurano 5.611.000 kuna od čega je utrošeno 82 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo