žele izbjeći tragediju / Zbog sve češćih nesreća na Plitvicama, odgovorni razmišljaju da kažu NE sandalama, natikačama i japankama

U nacionalnom parku razmišljaju što još učiniti uz postojeća jasna pravila da se ovakve situacije izbjegnu

11.7.2016.
18:54
VOYO logo

Nakon nekoliko nesreća u Nacionalnom parku Plitvička jezera Uprava je razmišljala da čak zabrani obilazak u u japankama. No, posjetitelji i dalje slapove obilaze baš u toj obući. 

"Slijedim znakove, ostajem na označenim stazama i mislim da ne se može ništa  loše ne može dogoditi", kazao je Stefan iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila su jasno istaknuta na ulazu u Nacionalni park, jedno od važnijih je - držati se označenih staza. 

"Ja sam iz Slovačke i mi imamo veoma striktna pravila kada idemo van u prirodu. Držim se označenih staza i pravila Nacionalnog parka i stoga se ne bojim nekih mogućih nezgoda", dodaje Matej iz Slovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije 10-ak dana mladi je Kanađanih otišao izvan označenog područja, s ovog je mjesta pao u 70-ak metara duboku provaliju i preživio. Na istom mjestu turisti i dalje riskiraju radi dobre fotografije. 

"Velik dio posjetitelja zna gdje dolazi i adekvatno se obuje i obuče, međutim manji dio njioh očito nije upoznat ili neki precijene svoje mogućnosti uz neadekvatnu obuću i onda dođe do ovakvih nemilih događaja, stradavanja", poručuje OgnjenBorčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera.

Ne sandalama, natikačama i japankama - stav je i GSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako to jesu šetnice i izrađene staze mislim da boravak i šetnja u japankama i u nekakvim šlapama nije primjerena, definitivno nije primjerena. Za boravak ovdje su potrebne tenisice ili gojzerice bez obzira što su to izrađene staze", kazao je JosipBrozičević, pročelnik Stanice Gospić HGSS-a.

No, u lovu na dobru fotografiju turisti često odlutaju s označenih staza pa spoj neprikladne obuće i nepriodržavanja pravila ponekad bude koban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo