rasvjetljavanje nesretnog događaja / Zbog tragedije u Platu upućene kaznene prijave prema DORH-u: Inspekcija utvrdila propuste

Image

Početkom siječnja u hidroelektrani Dubrovnik buknuo je požar u kojem su stradala trojica radnika

1.2.2019.
17:15
VOYO logo

Inspektorat rada utvrdio je nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a prema DORH-u su upućene kaznene prijave, doznaje Dubrovački dnevnik iz više pouzdanih izvora. 

Nije poznato prema kome su upućene kaznene prijave odnosno jesu li upućene prema HEP-u ili prema odgovornim osobama, kao ni o kakvim je utvrđenim propustima riječ. Na upit Dubrovačkog dnevnika su iz DORH-a odgovorili kako oni u praksi "niti potvrđuju, niti demantiraju podatke o podnesenim kaznenim prijavama", a iz Inspektorata rada još uvijek nije stigao odgovor na postavljeni novinarski upit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izugbili život u požaru

Podsjetimo, 10. siječnja u hidroelektrani Dubrovnik je buknuo požar u kojem je šestoro djelatnika HE uspjelo pobjeći, dok je troje djelatnika Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko, prema neslužbenim informacijama, pokušalo ugasiti vatru te su ostali odsječeni. 

S obzirom na to kako nisu imali izlaza, odlučili su skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili život. Navedeno je povuklo brojna pitanja, pa i ona koja se tiču sigurnosnih uvjeta radnika u hidroelektrani, posebno nakon što je u javnost izašla informacija o tome kako se u neposrednoj blizini nalazio i PVC strop čije je zapaljenje, navodno, izazvalo gusti crni dim i naglo širenje požara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana prije požara izvršeni radovi na video-nadzoru

Dubrovački dnevnik je uputio niz pitanja prema HEP-u koji je odbio odgovoriti na pitanja o postojanju plastičnog stropa u HE, o tome gdje se nalaze evakuacijski putevi i vode li do podzemlja postrojenja gdje je požar buknuo i ostalim sigurnosnim propisima i uvjetima. Također, iz HEP-a su prvo demantirali, a potom potvrdili kako su nekoliko dana prije nego što je buknuo požar izvršeni radovi na postavljanju video-nadzora. 

Inače, otkako se dogodila tragedija u hidroelektrani, a od toga je prošlo gotovo mjesec dana, HEP nije sazvao niti jednu konferenciju za medije na navedenu temu, a na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali predstavnici policije i vatrogasaca se nisu pojavili te su svoj izostanak opravdali time što su prisustvovali sprovodu jednom od smrtno stradalih radnika hidroelektrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo