projekt 'Škole za život' / Zbog troškova bivšeg ministarstva Blaženke Divjak EU povukla novac za projekt, država mora platiti 13 milijuna kuna

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Čak 34,6 posto nastavnika u ovome projektu angažirano je bez ikakvog javnog poziva, po posve nepoznatom ključu i kriterijima

13.4.2022.
11:20
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Kako ekskluzivno doznaje Telegram, točno 12.845.365,17 kuna proglašeno je neprihvatljivim troškovima na EU projektu kojim je financirana eksperimentalna faza "Škole za život", reformskog projekta bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak iz kvote HNS-a.

Projekt je u cjelini težio 114,7 milijuna kuna, a Hrvatska neće dobiti refundaciju iznosa iz Europskog socijalnog fonda, već njegovo podmirenje pada isključivo na državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto više od pola iznosa neprihvatljivih troškova 6,4 milijuna kuna odnosi se na autorske honorare 78 netransparentno imenovanih nastavnika uključenih u rad na projektu.

Image
DVIJE NOGOMETNE EKIPE /

I dok premijer miješa karte u partiji pokera znanoj i kao rekonstrukcija Vlade, provjerili smo u kojih šestero ima povjerenja

Image
DVIJE NOGOMETNE EKIPE /

I dok premijer miješa karte u partiji pokera znanoj i kao rekonstrukcija Vlade, provjerili smo u kojih šestero ima povjerenja

Divjak ih je imenovala da rade na "Školi za život" bez da je prethodno raspisala javni poziv, za što su službena nadzorna i revizijska tijela propisala tzv. financijsku korekciju, odnosno penalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostalih 6,3 milijuna kuna neprihvatljivih troškova nastalo je zbog nepravilnosti u postupcima javne nabave udžbenika, opreme za škole i promotivnih materijala.

O financijama Škole za život, projekta čija su zaštitna lica bila bivša ministrica i njena pomoćnica Lidija Kralj, opširno se pisalo još u svibnju 2019. Potpisnica ovih redaka, tada na portalu Srednja.hr, objavila je iznose milijunskih isplata nastavnicima za rad na Školi za život, odnosno na tzv. metodičkim priručnicima koji su nastavnicima trebali pomoći u izvođenju reformirane nastave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) potvrdila je za Telegram da je revizijom projekta utvrđen "nedostatak transparentnosti stručnjaka, jednakog postupanja i revizijskog traga o kriterijima njihova odabira", kao i "nedostaci u postupku nabave eksperimentalnih nastavnih materijala".

Netransparentno angažiranje nastavnika prvo je utvrdio DEFCO, agencija u Hrvatskoj zadužena za učinkovito upravljanje sredstvima Europskog socijalnog fonda. Detektirali su da je od ukupno 225 angažiranih članova radnih skupina, njih 147 reaktivirano je iz ranije faze kurikularne reforme, u koju su tijekom 2015. i 2016. uključeni nakon provedenih javnih poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DEFCO to ocjenjuje primjerenim, no istovremeno utvrđuje da za preostalih 78 nastavnika "nije proveden poziv koji bi i svim ostalim zainteresiranim dionicima omogućio uključivanje u projektne aktivnosti".

Dakle, 34,6 posto nastavnika u ovome projektu angažirano je bez ikakvog javnog poziva, po posve nepoznatnom ključu i kriterijima. To je za europske standarde nezadovoljavajuće i zato DEFCO određuje financijsku korekciju od 34,67 posto na ukupni iznos svih isplaćenih autorskih honorara na projektu "CKR I".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korekciju je već potvrdilo i ministarstvo nadležno za Europski socijalni fond (Ministarstvo rada) i revizijom ju je finalno potvrdila ARPA.

Osim neprihvatljivih troškova sa stavke autorskih ugovora (6,4 milijuna kuna), nadzorna tijela utvrdila su još 6,3 milijuna kuna neprihvatljivih troškova uglavnom iz domene postupaka javne nabave za "Školu za život".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je neprihvatljivih 4,9 milijuna kuna za nabavu udžbenika, još 665 tisuća kuna za opremanje škola, a 331 tisuća kuna neprihvatljiva je sa stavke nabave agencijskih usluga za organizaciju Nacionalnog stručnog skupa koji se održao u travnju 2019. u Ciboni.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo