Novac u zamjenu za zatvor / Prevario Hrvatsku za milijun kuna pa otkupio zatvorsku kaznu u BiH: Može li i Mamić tako izbjeći zatvor?

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Mirsad Zulić godinu dana zatvora prenio je u BiH te je za utaju milijun kuna poreza platio nešto manje od 140.000 kuna

10.11.2019.
13:10
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Možda niste znali, ali u Bosni i Hercegovini zatvorska kazna može se otkupiti, za razliku od susjednih zemalja. Tako osuđenici iz Srbije i Hrvatske koriste BiH državljanstvo kako bi prenijeli kazne i tako izbjegli zatvor. U posljednjih pet godina postoji najmanje deset takvih slučajeva. 

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo iz Bosne i Hercegovine otkrili su kako su devetorica osuđenih na ukupno devet godina zatvora, otplatili nešto više od 830.000 kuna. To je bilo moguće jer u BiH postoji zamjena zatvorske kazne za novčanu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presude u konkretnim slučajevima odnosile su se na spolne odnose s nemoćnom osobom, prevarom u gospodarskom poslova nju te proizvodnji i prodaji droga. 

Jedan od onih koji je iskoristio tu mogućnost je Mirsad Zulić koji je živio u Hrvatskoj 50 godina te je za njim izdan uhidbeni nalog. Nikad se nije odrekao BiH državljanstva. U Hrvatskoj je osuđen na jednu godinu zatvora zbog utaje poreza. Kaznu je otkupio za manje od 140.000 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirsad Zulić je sredinom 2017. godine sa suprugom Eminom osuđen u Bjelovaru za gospodarski kriminal. Supružnici su preko svojih trgovačkih tvrtki utajili gotovo milijun kuna poreza, piše Centar za istraživačko novinarstvo. Supruga je dobila uvjetnu kaznu od godine zatvora te je morala vratiti novac, dok je Mirsad dobio godinu dana zatvora te je zatražio da kaznu prenese u Bosnu i Hercegovinu. 

"Poklopilo se tako da mogu platiti"

"Kad su me kaznili, ja sam tražio, prvenstveno, da bih tamo ležao. Međutim, poklopilo se tako da mogu platiti. Živim u Hrvatskoj već 50 godina, ali nisam se nikada htio bosanskog državljanstva odreći i, eto, to mi se isplatilo", kazao je Zulić za CIN

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska još nije naplatila dug, a tvrtka više ne postoji. 

Pomoćnik ministra pravosuđa u BiH Nikola Sladoja rekao je kako se to nije smjelo dogoditi jer je u suprotnosti s međunarodnim sporazumima. Prema Europskoj konvenciji o transferu osuđenih osoba ne može se mijenjati zatvorska kazna za novčanu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja kantonalnog suda u Bihaću, Suada Kasum, koja je radila na Zulićevom slučaju, ne vidi ništa sporno u presudi. Kazala je kako se vodila odredbama Kaznenog zakona Federacije BiH koji to omogućuje. Kako kaže, od nje Zulić nije dobio nikakvu milost. 

I Mamić bi mogao izbjeći zatvorsku kaznu?

Hrvatska je nakon informacije o Zulićevom slučaju obavijestila Ministarstvo pravosuđa da tu presudu ne smatra valjanom. Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je obavijestilo Županijski sud u Zagrebu da to ne smatra valjanim pa je sud izdao uhidbeni nalog za Zulićem. Ako ga ne nađu u Hrvatskoj, za njim se može raspisati tjeralica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da se ovakva praksa događala i ranije, Hrvatska je od 2014. godine u molbama počela stavljati i napomenu da predmete ustupa uz uvjet da se zatvorska kazna ne mijenja za novčanu", odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa novinarima CIN-a. 

Od sedam osuđenika, koji su pored Zulića u zadnjih pet godina u BiH zamijenili zatvorsku kaznu novčanom, u Hrvatskoj su prihvatili izvršenje presude za petoricu, jednog su poslali u zatvor, a za jednim je izdata tjeralica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, i Zdravko Mamić kojem se trenutno sudi i u Hrvatskoj ima i hrvatsko, ali i BiH državljanstvo. To bi značilo da bi Mamić mogao, iako ga je Županijski sud u Osijeku nepravomoćno osudio na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja desetaka milijuna kuna iz maksimirskog kluba, izbjeći tu kaznu i pretvoriti u novčanu. 

Na Ministarstvu pravosuđa u Hrvatskoj je kako bi reagirali ako se to dogodi. Je li bi tražili da uhidbeni nalog za Mamića ili bi prihvatili izvršenje presude?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo