RASPRAVA U SABORU / Ministar Marić: 'Ukupni trošak uvođenja eura i prilagodbe cijelog sustava je oko 2 milijarde kuna'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Naglasio je također kako su predviđeni mehanizmi za zaštitu potrošača te su, osim dualnog iskazivanja cijena, tu i nadzorne aktivnosti kako ne bi bilo neopravdanog povećanja cijena

9.3.2022.
14:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Trošak prilagodbe cijelog sustava uvođenju eura koštat će oko dvije milijarde kuna, otkrio je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u saborskoj raspravi o zakonu o uvođenju eura ističući kako pozitivne strane uvođenja eura pretežu nad negativnim.

Što prije treba uvesti euro, Hrvatska je već 'duboko eurozirana' zemlja, uvođenje eura značit će viši kreditni rejting, a time i niže kamate. Euro podržava i poslovna zajednica, a biti dio eurozone bolje će nas štititi u vrijeme krize, ponavljao je Marić odgovarajući na zabrinutost dijela zastupnika da će uvođenje eura značiti dodatni udar za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kada gledam pluseve i minuse eura, preteže u korist pozitivnih efekata”, istaknuo je Marić.

Image
SJEDNICA ODBORA /

Oporba sasula paljbu po novom ministru Paladini: 'On je ruski igrač, netransparentan je'

Image
SJEDNICA ODBORA /

Oporba sasula paljbu po novom ministru Paladini: 'On je ruski igrač, netransparentan je'

Marić je otkrio kako će ukupni trošak prilagodbe cijelog sustava uvođenju eura, države i financijskog sustava, koštati oko 2 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je također kako su predviđeni mehanizmi za zaštitu potrošača te su, osim dualnog iskazivanja cijena, tu i nadzorne aktivnosti kako ne bi bilo neopravdanog povećanja cijena.

U zemljama koje su uvodile euro porast cijena zbog zaokruživanja iznosio je u prosjeku 0,2 do 0,4 postotna boda, a na ostale inflatorne pritiske koji nemaju veze s uvođenjem eura, Vlada odgovara paketom mjera za ublažavanje udara, rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kriterija vezanih za inflaciju, Hrvatska će ih ispuniti, istaknuo je.

Ministar je naveo i kako je tečaj zamjene kuna za eure određen na 7,5345 kuna i da on ne može kliziti više od 15 posto gore ili dolje, a točno koliki će tečaj biti, kaže Marić, znat će se u srpnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvane Brumnić (SDP) upozorio je da će građani koji su ugovarali kredite s fiksnom kamatnom stopom lošije proći uvođenjem eura na što je Marić odgovorio da mogu tražiti refinanciranje kreditnih aranžmana.

Krešu Beljaka (HSS) i Domagoja Hajdukovića (NZ) zanimalo je, među ostalim, kome je točno uplaćen novac za Sberbanku, a ministar financija odgovorio im je da je preko HNB-a novac usmjeren prema Europskom sanacijskom odboru koji ta novčana sredstva onda uplaćuje bivšem vlasniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za vlasništvo Fortenove Marić je kazao da ne raspolaže tim informacijama i da to treba pitati kompaniju.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo