DALEKO OD OSTALIH U EUROPI / Zdravstveni karton Hrvata: Pušimo i pijemo više od prosjeka, a umiremo od izlječvih bolesti

Nismo najgori, ali prema istraživanju zdravlja nacije, Hrvatska je pri dnu u Uniji

9.12.2019.
17:36
VOYO logo

Živimo kraće, bolesniji smo, umiremo od bolesti od kojih ne bismo trebali i nedovoljno ulažemo u zdravstvo. Zdravstveni karton Hrvata puno je lošiji kada se uspoređuje s kartonom Europske unije. Rezultati su to istraživanja koje je Europska komisija provela u svih 28 zemalja članica.

Pri dnu u Uniji

Ako zamislimo da su države prsti, Hrvatska bi bila prst u zavoju, da se pita Europsku komisiju. Nismo najgori, ali prema istraživanju zdravlja nacije, Hrvatska je pri dnu u Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naš očekivani životni vijek je kraći nego prosječni u Europskoj uniji i ima mnogo faktora koji utječu na to. Jedan od najvećih su zdravstveni faktori. Hrvati puno više puše i puno više piju'', izjavila je Judita Cuculić Župa iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Hrvati u visokoj stopi umiru i od bolesti koje se mogu izliječiti poput bronhitisa, dijabetesa i raka dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Stvarno mislim da ne pazimo dovoljno što jedemo, a da zdravstveni sustav nije baš nešto najbolji - i nije. Moglo bi biti bolje, naručivanja, čekanja i tako. Primarna zaštita još koliko-toliko'', smatra Vlasta Vančina iz Zagreba.

''Moram reći da je liječnik primarne zdravstvene zaštite dostupan, ali specijalističke usluge dosta teško'', rekla je Sara iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznesen je i iznenađujući podatak da unatoč iseljavanju, imamo više liječnika i medicinskih sestara.

''Točno da je prije tri godine u usporedbi sada u sustavu više oko 600 liječnika i više oko dvije tisuće sestara. Međutim, medicina se mijenja. Prije se doslovce stotine postupaka nije radilo u dijagnozi jedne bolesti koje se sada rade'', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza nas Letonija i Rumunjska

Pa iako ih je više, imaju i više prekovremenih sati. To je pitanje  zdravstvenog sustava u koji ulažemo jako malo u usporedbi s ostalim državama. Iza nas su samo Letonija i Rumunjska.

''Moramo iskoristiti više izvora i sve one podatke koje imamo, a koji ovdje nisu uzeti u obzir: Hrvatska ima jedan od najboljih transplantacijskih programa u svijetu, Hrvatska ima jedan od najboljih elektroničkih propisivanja lijekova u svijetu, u realnom vremenu'', izjavio je Ranko Stevanović, voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani na sustav ne mogu utjecati previše. Mogu ga jedino rasteretiti većom brigom o sebi ili barem poželjeti više zdravlja kao dar ispod bora.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo