UN-ova konferencija / 'Jedini sam tu, čudno...': Zekanović prosvjedovao u Marakešu, a 164 države svijeta prihvatile sporazum

Zastupnik HRAST-a protestira protiv prihvaćanja UN-ovog globalnog kompakta za sigurne, uredne i regularne migracije

10.12.2018.
10:06
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Marakešu sudjeluje na UN-ovoj konferenciji o Marakeškom sporazumu, tj. Globalnom kompaktu o migracijama. Neke zemlje poput SAD-a, Mađarske, Austrije, Poljske i Švicarske ne podržavaju sporazum, dok ga neke zemlje, poput Hrvatske, podržavaju. 

Riječ je o dokumentu od 34 stranice koji donosi 23 cilja kojima se želi osigurati "sigurnu, urednu i regularnu" migraciju, uključujući zaštitu migranata od iskorištavanja i kršenja ljudskih prava. Popis uključuje ciljeve koji se odnose na prikupljanje podataka, pružanje informacija migrantima, borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, ulaganje u razvoj vještina, osiguranje pristupa osnovnim uslugama i promicanje socijalne uključenosti i kohezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef SDP-a Davor Bernardić danas je u Saboru kazao kako Marakeški sporazum nije klasičan sporazum, već katalog mjera koje su primjer dobre prakse u svijetu. "Radi se o neobavzenoj suradnji za svaku državu u pogledu legalnih migracija. Kome to ne odgovara? Saborskoj većini na čelu s HDZ-om", poručio je Bernardić.

Božo Petrov je na istu temu u Saboru kazao kako se radi o sporazumu koji predstavlja ugrozu za sigurnost građana. "Svi susjedi odbijaju odlazak u Marakeš. Zašto, ako je sve u redu? Sve susjedne zemlje ne žele biti dio pakta", poručio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović prosvjedovao u Marakešu

U Marakeš je otputovao i saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović koji protestira protiv prihvaćanja UN-ovog globalnog kompakta za sigurne, uredne i regularne migracije. 

"Ovdje sam da kažem ne Marakeškom sporazumu, ne spornom dokumentu o migracijama i ne liberalizaciji migracija. Jedini sam tu, čudno, ali i nije čudno. U onim zemljama gdje se razvilo kritičko mišljenje o ovom sporazumu, ovaj dokument je odbijen. Zemlje koje su nama uglavnom uzor odbile su usvojiti ovaj dokument, a u ovim drugim zemljama ne znam zašto nije", kazao je Zekanović. Na pitanje tko mu je platio put u Marakeš Zekanović je kazao da je to učinila njegova stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gutteres pozvao zemlje da udahnu život dogovorenim ciljevima

Kako javlja naša reporterka Ivana Ivanda Rožić 164 države svijeta prihvatile su Marakeški sporazum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u uvodnom govoru je ukazao na neke česte predrasude u vezi migranata i zahvalio svima koji su na konferenciju došli kako bi dogovorili zajednički pristup međunarodnim migracijama u svim njenim dimenzijama.

Sudionicima je poručio da njihovo sudjelovanje na konferenciji pokazuje važnost koju međunarodna zajednica pridaje potrazi za boljim upravljanjem migracijama kroz pristup temeljen na načelima državne suverenosti, dijeljenja odgovornosti, nediskriminacije i ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik UN-a pozvao je svjetske čelnike da udahnu život dogovorenim ciljevima i pokažu važnost Globalnog kompakta dok dok uspostavljaju i provode migracijske politike u vlastitim zemljama kao i zajednicama iz kojih migranti potječu, kroz njih prolaze ili su u njih žele doći.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo