ozbiljne optužbe / Zeleni odred: 'U aferi 'Vjetroelektrane' umreženi su dužnosnici aktualne i prethodne Vlade'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednica Zelenog odreda istaknula je da ih o malverzacijama u Hrvatskim šumama redovito izvještavaju zaposlenici tog javnog poduzeća

2.6.2020.
16:49
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Zeleni odred – forum braniteljske uduge "Vidra" upozorio je u utorak da je afera "Vjetroelektrane" samo vrh sante leda udruženog zločinačkog pothvata u kojem su uz Hrvatske šume umrežene mnoge državne institucije i visokopozicionirani dužnosnici aktualne i prethodne Vlade.

''Prema našim saznanjima i dokumentima s kojima raspolažemo, u slučaju 'Vjetroelektrane' umrežena su mnoga imena visokopozicioniranih političkih dužnosnika prethodne Vlade Zorana Milanovića i sadašnje Andreja Plenkovića u kojem se u Republici Hrvatskoj već dulji niz godina nanosi ogromna materijalna šteta'', istaknuo je Zeleni odred na konferenciji za novinare ispred sjedišta Hrvatskih šuma u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Zelenog odreda Vesna Grgić istaknula je da započinjanje procesa dokazivanja krivnje samo nekolicine uhićenih mora obuhvatiti sve krivce i ne smije biti prekinut bez proširenja vezanog za kaznene prijave koje je Zeleni odred predao Državnom odvjetništvu (DORH) i Uskoku 2018. godine. Grgić je precizirala da su u tim kaznenim prijavama detaljno prikazane i dokazane ''najvažnije poveznice organiziranog kriminala Hrvatskih šuma i mnogih državnih, ali i privatnih tvrtki''.

Image
velika akcija /

Uhićeni šef Hrvatskih šuma, Rimac i niz poznatih lica! Jakupčićev odvjetnik: 'Ne smatra se krivim'

Image
velika akcija /

Uhićeni šef Hrvatskih šuma, Rimac i niz poznatih lica! Jakupčićev odvjetnik: 'Ne smatra se krivim'

Grgić je dodala da o osnovanosti prijava Zelenog odreda govori i odgovor bivše ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš iz prosinca 2018. godine u kojem stoji ''da postoje naznake korupcije i organiziranog kriminala''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jadno je danas prozivati osumnjičenog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića za mito od 45.000 eura nakon što je Zeleni odred prije šest mjeseci podnio prijavu s popratnim dokazima da je Jakupčić kriv za manjak drvne mase na Medvednici od 14 milijuna eura. U nekoliko ostalih šumarija zagrebačke podružnice Hrvatskih šuma nedostaje drvne mase u vrijednosti od 60 milijuna eura'', ustvrdila je Grgić.

Uz to, Zeleni odred smatra da javnost mora biti upoznata i s postupkom koji je Komisija Europske unije prvi put 14. svibnja službeno pokrenula protiv Hrvatske zbog nepoštovanja Direktive o staništima međunarodne ekološke mreže Natura 2000 pri odobravanju izmjena projekata vjetroelektrana uz obalu. Hrvatska je obavezna u roku od četiri mjeseca ukloniti sve nedostatke koja je utvrdila Komisija. U protivnom, Hrvatskoj prijeti prijava Sudu Europske unije i plaćanje enormnih kazni iz džepova poreznih obveznika dok se nedostaci ne isprave'', upozorio je Zeleni odred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Zelenog odreda istaknula je da ih o malverzacijama u Hrvatskim šumama redovito izvještavaju zaposlenici tog javnog poduzeća i zaključuje da je unatrag deset godina ''zamračeno'' 17 milijuna kubičnih metara drvnog fonda u vrijednosti oko milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo