STOPAMA JELENE PAJIĆ / Zeleni pregled godine: Čistili smo šume i sadili drveće, a vidjeli smo i kako se uzgaja hrana u stanu!

U zadnjem ovogodišnjem Zelenom savjetu imamo nešto što će pomoći okolišu, ali i oboljelima od leukemije i limfoma. To su čepovi!

26.12.2021.
8:00
VOYO logo

Dobrih vijesti i pozitivnih Zelenih pomaka bilo je i ove godine, a i RTL Danas dao je svoj doprinos. Od dobrih europskih primjera, ozonskog omotača koji se polako oporavlja, do naših zelenih koraka!

Švicarski Basel postao je prvi grad u svijetu koji je propisao da novogradnja mora imati zelene krovove. Španjolska planira zabraniti plastičnu ambalažu za pakiranja voća i povrća lakšeg od kilogram i pol. A Švedska ulaže u izgradnju najvećeg i najmodernijeg svjetskog pogona za recikliranje plastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivih zelenih priča bilo je ove godine i u RTL-u Danas. U veljači je kod otoka Ugljana u more spušten prvi jadranski umjetni greben koji će ribama poslužiti kao stanište.

Bili smo u akciji s Čistećim medvjedićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo ipak proširiti tu poruku da je ekologija važna, da ne smijemo biti sebični, da moramo razmišljati i o našim potomcima, posebno nam je drago kad nam se ljudi jave i kažu da su sami nešto počistili u svom kraju jer smo ih mi inspirirali“, rekao je osnivač Čistećih medvjedića, Perica Štefan.

Image
PROJEKT: ZELENO /

Kako smanjiti ugljični otisak i pritom uštedjeti? Donosimo ključne savjete u Projektu zeleno

Image
PROJEKT: ZELENO /

Kako smanjiti ugljični otisak i pritom uštedjeti? Donosimo ključne savjete u Projektu zeleno

A bili smo i s aktivistima akcije "Zasadi stablo, ne budi panj". A onda je u rujnu stigao "Projekt: Zeleno" i u prvom smo izdanju upoznali hrvatsku ekipu koja je pokrenula pošumljavanje dronovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavili smo se prekomjernim bacanjem hrane, odlaganjem otpadnog jestivog ulja, kao i gomilanjem odjeće i tekstila. Upoznali smo i urbanu vrtlaricu koja je na 6. katu usred Zagreba uzgojila krumpire, ciklu i mrkvu…

"Ima li veće moći od te da znaš uzgojit svoju hranu?! To ti ne može nitko oduzet, zar ne?!“, rekla nam je tada Kristina Bokanić, urbana vrtlarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A naučili smo i kako kompostirati u stanu. Zelenim savjetima pokušali smo potaknuti na razmišljanje o okolišu i recikliranju, a brojni sugovornici podsjetili su nas zašto je važno razmišljati zeleno.

"Mi imamo ograničeno vrijeme, kažu 10-tak godina da promijenimo priču, da spriječimo katastrofalne klimatske promjene, dio promjena sigurno nećemo spriječiti, to već vidimo danas. Ali nije vrijeme za strah, nije vrijeme za defetizam, vrijeme je za akciju“, kazao je Julije Domac, poseban savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleni savjet

Oni apatični će reći da je nemoguće zaustaviti onečišćenje i spasiti prirodu, no puno je onih koji se neće složiti, koji će napraviti nešto dobro za svijet u kojem žive i ostaviti pravi trag.

A u zadnjem ovogodišnjem Zelenom savjetu imamo nešto što će pomoći okolišu, ali i oboljelima od leukemije i limfoma. To su čepovi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavno - skupljate plastične čepove s boca raznih pića, omekšivača, jogurta i slično. Odložite ih u ovakve spremnike (ako ih imate negdje u blizini) ili ih skupite zasebno, kod kuće, i pošaljite Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma u Čakovec.

Oni će za svaki kilogram čepova dobiti kunu i pol, a sve prikupljeno utrošiti će za liječenje oboljelih, financiranje potrebnih lijekova ili da omoguće obiteljima oboljelih boravak u blizini mjesta liječenja.

Udruga je do sada skupila više od 230.000 kilograma čepova. Akciji su se pridružili mnogi, možete i vi. Osim što je pomoć oboljelima, ovo je i dobar potez za okoliš.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo