NOVO REĐENJE U LIPNJU / Želimir Puljić odlazi u mirovinu nakon 12 godina na čelu Zadarske nadbiskupije. Devčić i Bozanić idući?

Krajem godine naslijedit će ga dosadašnji porečki katedralni župnik Milan Zgrablić

7.4.2022.
21:00
VOYO logo

Nakon 12 godina na čelu Zadarske nadbiskupije i deset godina na čelu Hrvatske biskupske konferencije, Želimir Puljić odlazi u mirovinu.

Krajem godine će ga naslijediti dosadašnji porečki katedralni župnik Milan Zgrablić koji u Zadar dolazi u vrijeme kada se javnost spori oko Doma županije koji država želi dodijeliti Nadbiskupiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Upućujem iskrenu zahvalu Svetom ocu papi Franji kao i svima koji su mu pomagali da mi nakon moje zamolbe pronađe suradnika i budućeg zamjenika na stolici zadarskih nadbiskupa“, kazao je monsinjor Želimir Puljić.

Image
PRIJEPORI ZBOG STEPINCA /

Mons. Puljić: 'Papina izjava uzburkala je javnost i izazvala vjernike'

Image
PRIJEPORI ZBOG STEPINCA /

Mons. Puljić: 'Papina izjava uzburkala je javnost i izazvala vjernike'

Biskupsko ređenje novog zadarskog nadbiskupa koadjutora najavljeno je za lipanj. Do kraja godine bit će zamjenik Želimiru Puljiću koji je napunio 75 godina, ali služba mu je produžena jer mu u listopadu istječe i drugi mandat na čelu HBK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sasvim je sigurno da papa Franjo pravi izmjene u strukturi vodstva katoličke crkve u Hrvatskoj, odnosno da bira osoblje iz redovničkih krugova, osobe koje će slijediti njegovu politiku koja se zasniva na pastoralu, na bližem kontaktu s vjernicima“, kazao je Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu.

Nekadašnji dubrovački biskup za zadarskog je nadbiskupa zaređen prije 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Propovijedi su bile baš ono da vas dirnu u srce, bile su emotivne i ja sam jako zadovoljna. Žao mi je što odlazi“, kazala je Koviljka Grancarić iz Zadra.

„Po nekim pitanjima je trebao zauzeti tvrđi, snažniji stav. Po pitanju županijske zgrade isto. Osim toga ništa lošega za njega nisam čuo.. trebao je malo više slušati bilo grada, građana kao takvih i dopustiti da grad uzme zgradu, a ne da crkva to traži kao svoje“, rekao je Roko Marin iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost u Zadru reagirala otporom, pa i prosvjedima, kada je država sadašnji Dom Županije, najatraktivniju zgradu na zadarskoj rivi, odlučila u ime odštete za imovinu oduzetu Crkvi dodijeliti Nadbiskupiji kako bi se u njoj zbrinula arhivska građa i kaptolska knjižnica. 

„Radi se o tipičnom bezobrazluku što se tiče ponašanja Hrvatske vlade, odnosno ministara zaduženih za to područje koji su bez svrhe, potrebe i razloga ponudili to Katoličkoj crkvi“, rekao je Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimir Puljić nije to danas želio komentirati, a novinare i svećenike je između ostalog počastio i vinom obitelji zadarskog župana.

Velika smjena generacija hrvatskih biskupa, koja traje cijelog mandata pape Franje, 
jer se kanonskoj dobi za umirovljenje približavaju i riječki nadbiskup Ivan Devčić kojemu su 74 godine te zagrebački kardinal Josip Bozanić koji je u ožujku proslavio 73. rođendan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo