Stigli rezultati! / Želimo neradnu nedjelju, a 70 posto Hrvata taj dan ide u šoping! Ipak, jedan drugi dan trošimo najviše

Image
Foto: shutterstock

Što je više članova u obitelji, to je i veća podrška zabrani rada nedjeljom

1.12.2019.
16:45
shutterstock
VOYO logo

Jeste li znali da više od dvije trećine građana kupuje nedjeljom (68 posto) i to 18 posto njih baš svaku nedjelju?

Majka dvoje djece Jasmina Rušak istaknula je kako je nedjelja dan za obitelj stoga joj je dobro došla odluka predsjednika Uprave KTC-a Ivice Katavića koji je odlučio da njegovi radnici neće raditi nedjeljom. Križevačka inicijativa ne bi trebala biti usamljena, dala je naslutiti Kolinda Grabar-Kitarović kad je u nedjelju primila predstavnike Hrvatskog saveza za nedjelju i podržala njihovu inicijativu uvođenja neradne nedjelje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je da će od resornih ministarstava tražiti razmatranje tog prijedloga i donošenje zakonskih rješenja koja će štititi radnika i pomagati obitelji. 

Marijana Petir, bivša europarlamentarka, istaknula je kako je nedjelja dan za obitelj. To je najčešći razlog za uvođenje neradne nedjelje, slaže se 82 posto građana. To su naveli u istraživanju u suradnji s agencijom Promocija plus u veljači ove godine, piše Novac.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je riječ o posljedicama po gospodarstvo, podaci Porezne uprave pokazuju da je promet najveći petkom, a ne nedjeljom, stoga nema opravdanih razloga da se rad trgovina nedjeljom ne regulira", pojasnila je Petir. 

Istraživanje je pokazalo i kako su veći zagovornici neradne nedjelje starijih dobnih skupina. S obzirom na obrazovanje, za slobodnu nedjelju su većinom srednje i nižeobrazovani. Također, zagovornici neradne nedjelje imaju i manja primanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od dvije trećine građana kupuje nedjeljom

Najviše su za neradnu nedjelju u Dalmaciji i Slavoniji. Velika je potpora u manjim naseljima. Također, što je veća obitelj, to je i veća podrška neradnoj nedjelji. 

Više od dvije trećine građana kupuje nedjeljom (68 posto) i to 18 posto svaku nedjelju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom tjedna pozitivno su o ovoj inicijativi govorili  predsjednik SSSH Mladen Novosel, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge trgovine Martin Evačić, član Upravnog odbora kutinske trgovačke tvrtke Lonia Drago Munjiza i član Uprave Peveca d.d. Marin Štenglin.

Rasprava o ovoj inicijativi se nastavlja, a trgovci sami mogu uvesti neradnu nedjelju pa se čini da je suvišno petljanje Vlade sa zabranama i ograničenjima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo