Potpore za posao / Želite otvoriti hotel, kušaonicu vina ili frizerski salon? Doznajte kako se domoći europskog novca

U Ministarstvu poljoprivrede najavljuju da će do kraja godine podijeliti još novca

26.9.2019.
21:10
VOYO logo

Zašto se poljoprivrednici ne bi bavili turizmom, otvorili hostel, sobe, kušaonicu vina ili možda frizerski salon ili servis automobila? 

Tom se logikom vodi Ministarstvo poljoprivrede koje je, da bi ljude zadržalo na selu, danas podijelilo 80 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A taj novac za nepoljoprivredne djelatnosti mogu dobiti samo poljoprivrednici.

Mošt se polako pretvara u vino, a ovaj će bivši voćnjak biti pretvoren u kamp s 20 mjesta i to odmah nadomak toplica u Svetom Martinu na Muri. Bit će to prvi kamp u Međimurju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radovi bi trebali krenuti na proljeće. 2020. ćemo završiti i 2021. na proljeće pustiti taj kamp u pogon. Ideja je obići sajmove i promovirati taj kamp unaprijed jer ne očekujemo da će turisti doći sami i čekati pred vratima kampa", kaže Tatjana Hažić, vlasnica OPG-a.

Tako je ovaj OPG dobio nepovratnih milijun i 450.000 kuna od Ministarstva poljoprivrede za razvoj nepoljoprivredne djelatnosti. Tatjana je sa sestrom Valentinom OPG preuzela od roditelja i prije dvije godine s direktorskog mjesta - otišla u voćnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije sam radila u obližnjim termama. Svašta sam probala raditi, od konobarenja do direktora marketinga i prodaje. U biti, kako sam se bila zaposlila, od prvog trenutka sam rekla da ću imati svoj vlastiti biznis. Tata i mama su to paralelno i razvijali", govori nam Tatjana Hažić, vlasnica OPG-a.

Samo da ostanu živjeti i raditi na selu

Do sad su povukli oko 3 milijuna kuna i to nepovratnih sredstava! Pa su napravili prostor za preradu voća, obnavljaju nasad vinograda, a kroz mjeru za mlade poljoprivrednike kupili su novi traktor koji vozi najstariji u obitelji - otac Radenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporodiš se, sad je puno lakše raditi." - Vi ste dobili tu čast da radite s tim traktorom? "Da da, baš mi je došao za rođendan", ističe Radenko Hažić, osnivač OPG-a.

Godišnje proizvedu oko 20.000 butelja vina, većinu prodaju turistima na kućnom pragu. Upravo beru jabuke kojih proizvedu oko 200 tona. Dio prodaju, a dio prerade u sok. U berbi je i mama Biserka koju su kćeri iznenadile željom da ipak nastave s OPG-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo prvo pričali šta mi to radimo jer ne znamo bude li tko radio. A sada su se one obje uključile u to", kaže Biserka Hažić, osnivačica OPG-a.

Do sad je država podijelila čak 60 milijuna kuna za projekte poput Tatjanina. Tako je Miroslav u srijedu potpisao ugovor za milijun i 300.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za smještaj gostiju. Za jednu smještajnu zgradu, odnosno za mali hotel." - Koliko vam to znači? "To nam puno znači jer se bavimo proizvodnjom vina pa da imamo izletište", poručuje Miroslav Polovanec, vlasnik OPG-a.

U Ministarstvu poljoprivrede najavljuju da će do kraja godine podijeliti još novca za nepoljoprivredne djelatnosti na OPG-ovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obično govorimo o ruralnom turizmu, ugostiteljstvu, ali se ova mjera ne ograničava samo na to. Naprotiv, ona potiče razvoj različitih vještina, zanata, ali i razvoj novih intelektualnih i modernih usluga", kaže Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Pa tako poljoprivrednici uza svoj vinograd mogu otvoriti frizerski ili kozmetički salon - što god im padne na pamet - samo da ostanu živjeti i raditi na selu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo