Po posebnim pravilima / Blagdan Velike Gospe slavit će se po dosad neviđenim pravilima: Sve mise bit će na otvorenom

Svetište Remete naziva se i duhovnom oazom grada Zagreba

14.8.2020.
7:00
VOYO logo

Svetište Majke Božje Remetske, jedno od naših najstarijih marijanskih svetišta. U ovim danima devetnice tamo se svaki dan održavaju mise na otvorenom.

No svi se posebno spremaju za Blagdan Velike Gospe koji će se ove godine slaviti po posebnim, mnogi kažu i dosad neviđenim pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotinama godina ondje se slavio blagdan Velike Gospe, ali nikad na ovakav način. Župnik remetske župe odlučan je bio u namjeri da se vjernicima ne uskrati molitva i sveta misa.

Image
Epidemiološke mjere /

Koronavirus promijenio tradiciju u Sinju: Nema procesije za Veliku Gospu, Alka po posebnim pravilima

Image
Epidemiološke mjere /

Koronavirus promijenio tradiciju u Sinju: Nema procesije za Veliku Gospu, Alka po posebnim pravilima

"Ove godine će biti na poseban način, specifično što ćemo sve mise slaviti na ovom vanjskom olatrnom prostoru. Ja vidim baš jednu providnost gdje smo taj prostor uređivali, nismo ni znali da će biti takva vremena koja preporučuju da se i mise i razne manifestacije održavaju na otvorenom prostoru", rekao je župnik i upravitelj svetišta Antonio Mario Čirko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom dijelu dozvoljeno je 500 ljudi no svetište je prostrano. Tu je i svjetski raritet, Gospin vrt sa 20 postaja krunice i dio predviđen za remetski molitveni hod.

"Imat ćemo pomoć i nekakvih gradskih službi kojima zahvaljujemo, od prometne policije, komunalnog redarstva i oni će u okviru svojih obveza i zadaća pomoći ovdje koliko budu mogli", izjavio je župljanin Branko Svržnjak i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema preporukama stožera razmak između osoba morao bi biti onakav kakav je preporučen osim ako se radi o članovima obitelji koji dolaze iz zajedničkog kućanstva tako da je teško reć koliko će bit u jednoj klupi. Znači, ako ja dođem sa svojom ženom i četvero djece sjest ćemo svi u jednu klupu da bi manje zauzimali drugog prostora ionako smo stalno skupa u kontaktu, ali ćemo bit na propisanoj razdaljini od drugih.

Da i nema koronavirusa u toj se crkvi u subotu ne bi mogla održati misa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni oltar Majke Božje je teško oštećen, prijeti urušavanjem te vjernicima s jedne strane radi njihove osobne sigurnosti nije moguć obilazak oko oltara, a s druge strane i radi ovih epidemioloških mjera", poručio je Čirko.

Zato je na vanjskom oltaru postavljena blagoslovljena slika, kopija Gospe remetske koja se inače nalazi u crkvi. Gdje će biti svečana misa: najmanje je važno, kaže župnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da čovjek dođe s tim nekim dobrim nakanama, duhovnim ozračjem. Onda nije ni važno gdje se nalaze, ovdje ili u crkvi", kazao je Čirko.

Svetište Remete naziva se i duhovnom oazom grada Zagreba. U ovo vrijeme pandemije, potresa i poplava mnogima je itekako potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo