SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM / Zemlje regije pokušavaju turizam spasiti podjelom vaučera: Besplatno ih dijele građanima

Image
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Izdavanje vaučera u sklopu opsežne podrške turizmu očekuje se i u Hrvatskoj

19.5.2020.
8:55
Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Vaučeri koji se besplatno dijele građanima postaju način da se pomogne turizmu u regiji, najpogođenijem sektoru za vrijeme pandemije koronavirusa, a taj oblik podrške konačno je najavljen i u Bosni i Hercegovini.

Image
sezona nije propala? /

Cappelli: 'Zasad se ne otkazuju ljetne rezervacije. Nema snižavanja cijena, one su stvar tržišta'

Image
sezona nije propala? /

Cappelli: 'Zasad se ne otkazuju ljetne rezervacije. Nema snižavanja cijena, one su stvar tržišta'

Neke zemlje u regiji poput Srbije već su podijelile prve vaučere (bilo ih je i lani) podržavajući oporavak turizma potrošnjom domaćih gostiju, a u Bosni i Hercegovini vaučerima se za sada mogu nadati samo građani Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada RS najavila je da će sljedećih dana predstaviti program pomoći turizmu koji predviđa podjelu vaučera građanima tog BiH entiteta, koje će moći moći iskoristiti u domaćim turističkim objektima.

Prije toga je Privredna komora, u suradnji s predstavnicima hotelijerstva i turizma, predložila da Republika Srpska podijeli vaučere vrijedne pet milijuna KM (oko 2,5 milijuna eura), tako da se svim punoljetnim građanima dodijeli po 100 KM koji bi se trošili u turističkim kapacitetima Republike Srpske, piše Poslovni.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak kroz poreze

“To bi bila dobra mjera, pri čemu bi se s pet milijuna maraka od vaučera, na koje bi imali pravo svi punoljetni građani RS čija su osobna primanja do 1500 KM, mogao stvoriti prihod od najmanje 30 milijuna maraka. Država bi kroz PDV i porez u vrlo kratkom roku ta sredstva mogla ponovno vratiti u proračun. S druge strane, to bi bila jedna od mjera koje bi znatno pomogle našim turističkim kompanijama jer one u ovom trenutku ne rade”, rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka.

U Srbiji su prije nekoliko dana počele prijave za korištenje vaučera za godišnji odmor koje se podnose na šalterima Pošta Srbije u cijeloj zemlji. Građanima Srbije na raspolaganju je 400.000 novih vaučera (ukupno 560.000) koji se mogu iskoristiti do 20. studenoga ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na te poticaje imaju umirovljenici, nezaposleni, poljoprivrednici, studenti i zaposleni čija je plaća manja od 70.000 dinara (oko 593 eura). Vaučeri vrijede 5000 dinara i za toliko će umanjiti ukupnu cijenu smještaja turistu koji ih posjeduju.

Trenutno, oko 1500 turističkih objekata u Srbiji smije primiti goste s vaučerima. Građani koji ispunjavaju uvjete za taj poticaj, nakon rezervacije smještaja moraju od poslodavca dobiti potvrdu o mjesečnim primanjima, a nezaposleni potvrdu s burze rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji je najavljeno da bi svaki punoljetni državljanin trebao dobiti 200 eura vaučera za korištenje usluga slovenskih turističkih ponuđača. To je financijski prilično teška mjera, koja vrijedi oko 300 milijuna eura, ali mnogo tog novca vratilo bi se, ako ne drukčije, a onda kroz poreze u državni proračun, navode slovenski mediji.

Vaučeri u Sloveniji, kako je rečeno, nisu zamišljeni kao naknada za dio plaće za godišnji odmor, tzv. regres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sjevernoj Makedoniji država je, kako prenose tamošnji mediji, najavila da će građanima podijeliti prepaid vaučere za plaćanje u iznosu do 150 eura, a bit će pokrivene socijalno osjetljive kategorije stanovništva i obitelji s nižim primanjima pogođene koronavirusom.

Vrijednost vaučera iznosi oko 18 milijuna eura. Predviđeni su i vaučeri za turizam od 100 eura plus domaća platna kartica od 50 eura, što ukupno također vrijedi 18 milijuna eura, a tu su i vaučeri za učenike od 100 eura plus platna kartica od 50 eura, s ukupnom vrijednošću od 12 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, pojedini makedonski mediji sumnjaju u realizaciju navedenih mjera, navodeći da vlada Zorana Zaeva na taj način potkupljuje birače pred izbore. Izdavanje vaučera u sklopu opsežne podrške turizmu očekuje se i u Hrvatskoj, ali od tzv. CRO kartica još uvijek nema ništa.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo