POVRATAK U ŠKOLSKE KLUPE / Zemlje u susjedstvu imaju već četiri modela nastave, a Hrvatska tek treba objaviti kakav joj je plan

Image
Foto: Shutterstock

Dosad je Ministarstvo znanosti i obrazovanja bilo prilično škrto s objavom informacija

24.8.2020.
10:15
Shutterstock
VOYO logo

Kako će se i pod kojim uvjetima učenici i učenice u Hrvatskoj 7. rujna vratiti u školske klupe i započeti novu školsku godinu u uvjetima epidemije, trebalo bi se znati danas, a prema najavama Ministarstva znanosti i obrazovanja, taj će povratak biti praćen strogim epidemiološkim pravilima.

Image
RTL DOSJE /

Škola unatoč koroni: Kako će funkcionirati nastava i jesu li škole spremne za nova pravila?

Image
RTL DOSJE /

Škola unatoč koroni: Kako će funkcionirati nastava i jesu li škole spremne za nova pravila?

Susjedne zemlje su već objavile kako će izgledati nastava u uvjetima epidemije i to nekoliko tjedana prije početka nastave, piše Novi list, a među prvima svoj plan za funkcioniranje škola u uvjetima epidemije, i to vrlo detaljan, objavila je Austrija, ponudivši jasna i predvidljiva pravila i promjene. Nastava u Austriji počinje 7., odnosno 14. rujna, ovisno u kojoj saveznoj pokrajini, a austrijski ministar obrazovanja potpuno razrađen plan rada škola u uvjetima epidemije objavio je početkom prošlog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija

Cilj je da se roditelji ne brinu te da početak školske godine prođe normalno pa je razrađen koncept semafora od četiri boje, od kojih svaka predstavlja različitu epidemiološku situaciju, od zelene koja je najbolja, do crvene koja je najlošija.

Između su još žuta i narančasta, a svaka od ovih situacija sa sobom nosi i konkretne i unaprijed zadane mjere. Konkretno, u praksi će značiti da u zelenoj situaciji postoji obaveza nošenja maski i pridržavanja higijenskih mjera poput redovitog pranja ruku, kao i držanja razmaka, a najavljeno je da će do početka školske godine svi roditelji na više jezika dobiti pisma u kojima se objašnjavaju higijenske mjere, ali se i na roditelje apelira da djecu ne šalju u školu ako postoji sumnja da su bolesni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka je i izbjegavanje druženja djece iz različitih razreda, kako bi svaki razred za sebe bio posebna epidemiološka situacija, pa se u slučaju zaraze jednog učenika širenje može brzo zaustaviti. Nadalje, preporučuje se održavanje što većeg dijela nastave vani, kad god je to moguće. Učionice se pak moraju redovito i često provjetravati, svakih 20 minuta.

Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, onda se po austrijskom semaforu ulazi u žutu situaciju, u kojoj je obavezno nošenje maske i vani, a sportska nastava se preporučuje izvan školske dvorane, u njoj samo uz dodatne mjere zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjevanje je onda preporučljivo ili s maskom na licu ili pak vani, tako da postoji razmak među učenicima i da se spriječi širenje virusa aerosolom. Moguće je i zatvaranje nekih škola, kao i nastava online.

Sljedeći stupanj je narančasti, a u toj situaciji se zabranjuje dolazak stranih osoba u škole, otkazuju se ekskurzije, nastavno osoblje sastanke održava online, a sve s ciljem da se što više smanji izloženost kontaktima s drugim, potencijalno zaraženim osobama. Uz to, za učenike od 9. razreda moguće je održavati nastavu s manjim grupama učenika. Kada se pak dođe do crvenog stupnja, onda se većinom prelazi na online nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u austrijskim školama će se provoditi testiranje učenika na koronavirus grgljanjem te će se svaka tri tjedna testirati reprezentativna skupina od 15.000 učenika i 1.200 prosvjetnih radnika, a s ciljem da se pronađu i asimptomatski nositelji koronavirusa te tako u što većoj mjeri spriječi širenje zaraze u školama, kao i da se prepoznaju pravi razmjeri infekcije.

Cilj austrijskog plana rada škola u uvjetima epidemije je izbjeći potpuni ''lockdown'', a očekuju povremeno zatvaranje pojedinih škola te uvođenje nastave na daljinu. Austrija je čak uvela i dežurni telefon putem kojeg se roditelji mogu informirati o svemu oko čega imaju nedoumice, a poput Austrijanaca, i Slovencima je prošli tjedan postalo sve jasno oko početka školska godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija

Slovenski se učenici u klupe vraćaju s prvim danom rujna, a slovenska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta žodlučila je aktivirati B model nastave. To znači da će svi učenici krenuti na nastavu, uz obvezno pridržavanje higijenskih mjera.

Slovenija je, naime, razvila četiri modela s dva podmodela nastave u idućoj školskoj godini. Odluku o tome koji će se model upotrebljavati donosi Vlada, odnosno ministrica, a njezina odluka vrijedi za cijelu Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U A modelu učenici se školuju u školi pod normalnim uvjetima, u B modelu također svi učenici idu u školu, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera, a po C modelu u školu idu samo učenici nižih razreda, dok se svi ostali školuju na daljinu, dok D model znači da se svi učenici školuju na daljinu.

Pravila B modela koji će se primijeniti nalažu da škole moraju obavijestiti roditelje i učenike da na nastavu mogu dolaziti samo zdravi učenici, a ako netko od nastavnika prepozna da učenik ima simptome i znakove koronavirusa ili neke druge bolesti, učenika vodi u poseban prostor te o tome obavještava njegove roditelje koji ga preuzimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi prostori škole dnevno se čiste i dezinficiraju, a nastava se odvija u matičnim učionicama razreda ili vani. Međutim, može se odvijati i u specijalnim učionicama ili laboratorijima, ali se oni dezinficiraju prije dolaska svake nove skupine.

Predviđeno je i održavanje nastave tjelesnog odgoja, ali bez miješanja učenika različitih razreda. Prije svake skupine dezinficirat će se i garderobe, a učenici mogu ići i na izborne predmete, ali škola vodi popis sudionika svake aktivnosti. Međuobrok se organizira u učionicama, a na ručak dolaze u određeno vrijeme kako bi se izbjeglo grupiranje velikog broja djece. Radit će i školske knjižnice, uz pridržavanje higijenskih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka je i da učenici ne bi trebali dijeliti pribor, a ako baš moraju, onda bi ga trebali dezinficirati. Učenici različitih razreda se međusobno ne miješaju, već koriste razmak od 1,5 do 2 metra, a u učionici u kojoj su učenici istog razreda ne nosi se maska.

Ako ne koriste razmak od učenika, učitelji tada trebaju nositi maske. Jednako tako učitelji, kao i sve druge odrasle osobe, maske su obvezni nositi i u skupnim prostorijama. Preporučeno je da se roditeljski sastanci organiziraju na daljinu, a uz razmak dopušteno je njihovo odvijanje i uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija

Ttalijanski učenici i učenice u svoje škole nisu ušli još od ožujka, a sada se planira da će svi u klupe sjesti 14. rujna. Školarci se u sustav vraćaju pod nizom uvjeta i s velikim oprezom u koji talijanska vlast ulaže velika sredstva jer nabavljaju se dodatne klupe i zapošljavaju dodatni nastavnici te pomoćnici. Cilj talijanske Vlade je da djeca moraju u školama sjediti na metar udaljenosti, razmješteni u manje grupe unutar razreda u koji će dolaziti postupno, dakle ne svi odjedanput u istu minutu.

Koliko god vremenske prilike dopuštaju, talijanski školarci nastavu će slušati na otvorenom, ondje gdje nemaju tu mogućnost, vodit će manju djecu u park, jer poanta je da se što manje nastave realizira u zatvorenom prostoru punom djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka

U Njemačkoj su se neka djeca već vratila u škole, a nastava je organizirana u manjim skupinama te su u nekim školama svi učenici obavezni nositi maske na nastavi, u drugima pak maske se nose samo na hodnicima.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo