U SVJETLU ISTANBULSKE KONVENCIJE / Žene promarširale ulicama Zagreba: 'Na udaru smo crkve, doživljava nas se kao roditeljice'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Upozoreno je kako su žene u hrvatskom društvu potplaćene radnice koje se doživljava isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije...

8.3.2018.
21:38
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

U povodu Međunarodnog dana žena, u Zagrebu je u organizaciji Feminističkog kolektiva fAKTIV u četvrtak održan Noćni marš u kojemu je, ulicama središtem Zagreba od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca, sudjelovalo više tisuća građana, tražeći ratifikaciju Istanbulske konvencije, pravo na pobačaj i rodnu ravnopravnost.

Image

U Zagrebu žene promaršile na 8. mart i poslale jasnu poruku

Image

U Zagrebu žene promaršile na 8. mart i poslale jasnu poruku

Zatražena je i ostavka ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić jer, rečeno je, ženama šalje poruku da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida, a takve osobe ne mogu odlučivati o ičemu vezanom uz obiteljsku i socijalnu politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međunarodni dan žena, najveći je praznik žena - žena kao političke snage. To je dan slavlja i prisjećanja, dan otpora i borbe, dan kada naglašavamo zašto smo ljute i dan kada glasno tražimo promjene", poručila je predstavnica organizatora Marša u kojem su sudjelovale i brojne osobe iz javnog života.

"Ljuti smo jer je na sjednici Odbora za ljudska prava održanoj jučer poslana poruka da žene, žrtve nasilja, moraju šutjeti i trpjeti jer je štititi njihove živote preskupo. Da ne smiju cinkati svoje muževe. Ljute smo jer rodno uvjetovano nasilje prolazi nekažnjeno, jer premijer otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije. Jer se ministrica Murganić o slučaju obiteljskog nasilja u redovima HDZ-a očituje rečenicom: 'Tako je to u braku'. Jer konzervativni i crkveni krugovi izmišljaju rodnu ideologiju da bi očuvali patrijarhalni sustav. Jer HRAST-ov Hrvoje Zekanović najavljuje referendum o Istanbulskoj konvenciji koristeći se lažima i manipulacijama", stoji u proglasu Marša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoreno je kako su žene u hrvatskom društvu potplaćene radnice koje se doživljava isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije dok rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno. Stoga su pozvali vladajuće da osude svako nasilje nad ženama, pa i kada do njega dolazi u redovima njihove stranke.

"Ljute smo jer je ugroženo davno izboreno pravo na pobačaj. Opet je na udaru crkve i vladajućih, jer se donosi novi zakon s jasnom tendencijom uvođenja obaveznog savjetovanja prije pobačaja, jer se sasvim slučajno paralelno otvaraju centri za odgovaranje žena od pobačaja. Ljuti smo jer se propagira tzv. post-pobačajni sindrom, koji znanost opovrgava. Ljuti smo zbog onih koji pod krinkom molitve stoje pred bolnicama, jer priziv savjesti čini pobačaj nedostupnim", istaknuto je u proglasu Marša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U doba neoliberalnog kapitalizma žene rade u nesigurnim uvjetima, potplaćene u tzv. ženskim sektorima, a siromaštvo u Hrvatskoj ima žensko lice - lice mladih žena koje ne dobivaju priliku za dostojanstven život, lice starijih žena koje sustav ostavlja da se bore za preživljavanje te svih drugih i drugačijih za koje nema mjesta i koji ostaju na margini društva. Stoga je 8. mart dan kada žene izlaze na ulice, svjesne nužnosti otpora i spremne nastaviti pružati otpor sustavu koji ih izrabljuje, rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo