PROSVJED PRED VLADOM / Ženska mreža Hrvatske: 'Tražimo siguran i besplatan pobačaj u svim bolnicama!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, već je to pravo žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja.

8.3.2019.
9:15
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

''Moja maternica, moji jajnici - o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici! Tražimo siguran i besplatan pobačaj u svim bolnicama!'' - prosvjed je koji će u 11.30 sati pred Banskim dvorima održati Ženska mreža Hrvatske, savez 40-ak ženskih udruga.

Godinu dana prošlo je otkako su Ženska mreža Hrvatske i Platforma za ženska reproduktivna prava u pismu odaslanom javnosti osudile izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića da će u pripremu novoga Zakona o pobačaju biti uključena i Katolička crkva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, cijela procedura neopravdano kasni unatoč nalogu Ustavnog suda od 21. veljače 2017. da se u roku od dvije godine donese novi zakon. Kujundžić je u ožujku 2018. naglasio da se novim zakonom želi zaštititi začeto dijete i majku kako bi se majke što manje odlučivale na pobačaj, ali bez zabrane pobačaja.

U Ženskoj mreži i Platformi za ženska reproduktivna prava podsjetili su ministra, Vladu i hrvatsku javnost da je ova ministrova najava suprotna aktualnim preporukama UN-ova Odbora za praćenje provedbe Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njima, istaknule su, jasno stoji da država mora poduzeti mjere, uključujući i one zakonodavne kako bi spriječila nazadovanje u području pristupa žena spolnom i reproduktivnom zdravlju, pristupa slobodnom pobačaju i kontracepcijskim sredstvima kao i spolnom odgoju. Isto tako, dodale su, država je obvezna prema Konvenciji spriječiti da sociokulturni stavovi, uključujući i one vjerskog podrijetla budu prepreka potpunom ostvarivanju prava žena.

Osobito sporna bila je izjava ministra Kujundžića da je cilj rasprave 'da se zaštiti majka i da se ponude modeli zaštite da se ne odluči na pobačaj'. Ženska mreža Hrvatske podsjetila je ministra da je to samostalna i slobodna odluka žene i da nitko, pa ni obitelj ni crkva ne smiju u tome biti iznad žene i njezine slobode i prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo