LOVRINOVIĆ NAJAVLJUJE PROMJENE / Žestoke kritike ekonomskog stratega Mosta: 'HNB ne šljivi građane, a Ustavni sud se ne treba zvati sudom'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i glavni ekonomski strateg Mosta smatra da HNB ne mari za građane, poručuje da je pravosuđe najslabija karika sustava te da se Ustavni sud uopće ne treba zvati sudom

30.12.2015.
7:34
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Mostov saborski zastupnik i potencijalni ministar financija u novoj vladi IvanLovrinović sinoć je putem Facebooka žestoko napao Hrvatsku narodnu banku, pravosuđe i Ustavni sud.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i glavni ekonomski strateg Mosta smatra da HNB ne mari za građane, poručuje da je pravosuđe najslabija karika sustava te da se Ustavni sud uopće ne treba zvati sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo cijeli njegov Facebook upis.

"HYPO BANKA NE ŠLJIVI HNB, A HNB NE ŠLJIVI GRAĐANE. JESTE LI TO SPREMNI I DALJE TOLERIRATI?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako sve u krug. Zato je monetarna reforma vrlo važna i mora rezultirati promjenom odnosa banaka i HNB-a prema korisnicima financijskih usluga.

Franak je tražio od HNB-a povijesne kamatne stope od 2004.g. kako bili upoznati i mogli kontrolirati no što im banke budu izračunavale u procesu konverzije kredita vezanih uz euro. HNB je izjavio da nema takve podatke. Čovjek ne može vjerovati! Tko uopće nadzire rad banaka i zašto su banke redovito u pismenom obliku izvještavale HNB o svemu pa tako i o visini kamatnih stopa. Nakon svega još se netko pita zašto se proziva HNB. Članovi udruge Franak su ovih dana morali ponovo sami poduzimati akcije kako bi pritisnule institucije da se mora poštivati presuda Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamislite, Vrhovni sud donese presudu koja se odnosi na nezakonitu promjenu kamatne stope ali bez upute (naloga) o provedbi. Uistinu je pravosuđe najslabija karika sustava.

Sindikat je prije četiri godine podnio tužbu Ustavnom sudu kojom traži ocjenu ustavnosti valutne klauzule, odnosno da se onemogući njeno korištenje u domaćim transakcijama u uvjetima niske inflacije. I četiri godine nema odgovora. No, neki su se predmeti nevjerojatno brzo rješavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu služi Ustavni sud? Treba li se uopće zvati sudom? Mislim da ne treba. Bolje bi bilo da se zove npr. Vijeća za ustavna pitanja ili Ustavno vijeće. I ne treba imati toliko članova koliko sada ima. Ako i dalje ostavimo da se zove sudom, onda nema kraja sudovanju, odnosno nitko ne zna što je to konačna pravomoćna presuda. To se pitanje konačno treba staviti na dnevni red jer se Ustavnom sudu daje prostor koji on objektivno ne treba imati. Nisam pravnik, ali mi elementarna logika govori da tu nešto ne štima.

Najviše zakona ima u pokvarenoj državi, rekao je davno Tacit", napisao je Lovrinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo