Sretna Nova godina / Židovski vjernici obilježavaju Roš Hašanu: Čestitao premijer, pridružili se šef Sabora i predsjednica

Image
Foto: Shutterstock

Roš hašana, značenja glava godine, početak godine, židovska je Nova godina

29.9.2019.
12:57
Shutterstock
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota, priopćeno je u nedjelju iz Vladine službe za odnose s javnošću.

„Svaka nova godina donosi novi početak, a ja vam, u ime hrvatske Vlade i osobno, želim da nadolazeća 5780. godina donese obilje sreće, blagostanja i zdravlja. Provedite ih u miru i veselju s bližnjima, u znaku tradicionalne izreke 'Budite upisani za dobru godinu - Lešana tova tikatevu!' ", naveo je u čestitici predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitao i Jandroković

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku uime Hrvatskoga sabora i osobno, priopćeno je u nedjelju iz Sabora.

"U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5780. godina bude sretna i uspješna te vam donese izobilje zdravlja, napretka, mira, zajedništva i osobne harmonije. Šana Tova!“, navodi se u čestitci predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roš hašana - govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud

Roš hašana, značenja glava godine, početak godine, židovska je Nova godina. Teče od zalaska sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ova svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud.

Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem vjernici se posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana. Zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha molitve i posta, koji je vrhunac, koji pada na Jom kipur, Dan pomirenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitka predsjednice Republike u povodu židovskog blagdana Roš Hašane

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je čestitku vjernicima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, priopćeno je u nedjelju iz Ureda predsjednice.

„Roš Hašana početak je nove godine za židovski narod, a svaka nova godina nosi novi početak, novu nadu, stoga vam svima želim da vam ovaj blagdan donese život ispunjen zdravljem i mirom te svakim dobrom“, stoji u čestitki predsjednice Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici židovskog naroda slave 5780. Roš Hašanu, židovsku Novu godinu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo